Mięsa kurcząt będzie jeszcze więcej
Produkcja mięsa kurcząt na świecie wzrośnie w bieżącym roku o 1,1 proc. do 89,7 mln ton. Wytwórczość pójdzie w górę u wszystkich największych eksporterów.
Po ubiegłorocznym 2-proc. spadku, globalny eksport mięsa kurcząt odbuduje się o 5 proc. do rekordowych 10,8 mln ton. Wysyłki zwiększą czołowi eksporterzy - Brazylia i USA, którzy mają łącznie trzy czwarte udziału w światowym wywozie - informuje FAMMU/FAPA.
Promowali polski drób w Chinach
Ożywieniu w handlu będą sprzyjały zwiększony dostęp do rynków, częściowe zniesienie restrykcji wobec USA wprowadzonych ze względu na ptasią grypę, wysoki popyt ze strony Chin oraz utrzymywanie się niskiego kursu reala brazylijskiego.
W Chinach produkcja spadnie z uwagi na zakaz importu stad zarodowych z USA z powodu epidemii ptasiej grypy w 2015 r. Rosja natomiast będzie nadal zwiększała wytwórczość (4,2 proc. do 3,7 mln ton), ale wolniej iż w 2015 r. (9 proc.), ze względu na trudną sytuację gospodarczą i rosnące koszty produkcji.
Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży brojlerów kurcząt (tuszki patroszone z szyjami 65 proc.) na rynku UE w kwietniu wyniosła 177,8 euro za 100 kilogramów i była o 0,4 proc. niższa niż w marcu i o 5 proc. poniżej wyniku sprzed roku.
Stawki spadły przez miesiąc w 16 państwach - najbardziej w Polsce (7,2 proc. do 117,1 EUR/100 kg), gdzie pozostały najtańsze w całym ugrupowaniu (66 proc. średniej unijnej).
W 5 krajach UE notowania wzrosły - przede wszystkim we Włoszech (9 proc.). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Szwecji, i Niemczech (265-273 EUR/100 kg). Spadek cen w UE jest następstwem wysokiej podaży przy ograniczonym popycie.