Drób
RSS-
31-07-2017,11:50
Kurczęta ciągle tańsze niż przed rokiem. Z małym wyjątkiem
Bieżący rok rozpoczął się od relatywnie niskich cen skupu kurcząt brojlerów. Według notowań resortu w styczniu kilograma żywca kosztował przeciętnie 3,11 zł. W lutym i marcu ceny skupu systematycznie rosły do 3,41 zł/kg. -
30-07-2017,15:00
Najwyższa jakość produktów kluczem do sukcesu branży
Wysiłki poszczególnych firm mają na celu przede wszystkim osiągniecie korzyści wizerunkowych, które mają pomóc w wypracowaniu przewagi na rynku. -
27-07-2017,8:00
Kurczaki będą taniały, bo produkujemy coraz więcej
Konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce w 2016 r. wyniosła 29,5 kg na mieszkańca i była o 2,4 kg (o 9 proc.) większa niż w roku 2015. -
22-07-2017,13:30
Gdzie możemy eksportować drób i jego produkty?
Mięso drobiowe i produkty drobiarskie z Polski mogą być eksportowane do coraz większej liczby krajów trzecich. Główny lekarz weterynarii wydał komunikat, w którym podaje szczegółowe dane na ten temat. -
19-07-2017,13:00
Na razie mamy spokój z ptasią grypą. Polska wolna od H5N8
W Polsce na przełomie 2016 i 2017 roku wystąpiło 65 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 u drobiu. -
12-07-2017,12:50
Indyki w cenie. Stawki ciągle idą w górę
Jeszcze w styczniu za kilogram indyków producenci uzyskiwali średnio 4,83 zł, czyli aż o 95 gr mniej niż rok wcześniej. W kolejnych miesiącach różnice zmniejszyły się w związku z systematycznym wzrostem cen skupu.