Drób
RSS-
20-09-2017,14:30
Drób jest w cenie. Producenci odrabiają straty
Ceny skupu brojlerów sięgają 3,5-3,7 złotych za kilogram. Są one lepiej wyceniane na wolnym rynku niż w dużych zakładach skupujących. Oznacza to, że kurczaki są nadal towarem poszukiwanym i popyt na nie rośnie. -
18-09-2017,11:45
Produkcja drobiu rośnie. Ale dużo wolniej niż przed laty
Produkcja mięsa drobiowego w UE w 2017 r. wzrośnie zaledwie o 1,7 proc. do 14,63 mln ton, co jest wynikiem znacznego zmniejszenia liczby wstawień kurcząt brojlerów na przełomie lat 2016 i 2017 w związku z epidemią grypy ptaków. -
12-09-2017,10:45
Niezwykła transakcja na drobiarskim rynku
Irlandzki Moy Park odpowiada za około 25 proc. podaży kurcząt rzeźnych będących przedmiotem sprzedaży w Europie Zachodniej. Z kolei JBS po skandalu z łapówkami dla inspektorów sanitarnych koncentruje się na przemyśle drobiarskim w obu Amerykach. -
11-09-2017,14:10
Polska liderem na rynku drobiu. Wygrywamy ceną i jakością mięsa
Polscy drobiarze górują nad konkurencją jakością i niskimi cenami. A do utrzymania wysokiej jakości przyczynia się system certyfikatów stosowanych na fermach, które są wymagane na każdym etapie produkcji. -
11-09-2017,12:10
Aplikacja Hodowla+ pomoże lepiej zarządzać brojlerami
Hodowca po zalogowaniu do programu z przeglądarki dowolnego urządzenia, zobaczy graficzną listę wszystkich swoich kurników i trwających na nich wstawień. W kilka sekund będzie w stanie ocenić sytuacje, porównując rzeczywiste dane z normami. -
08-09-2017,11:30
Zmiana sposobu walki z pasożytami ptaków wykluczy skażenie jaj?
Specjaliści ostrzegają, że substancje takie jak fipronil nie są możliwe do zidentyfikowania samodzielnie przez konsumentów oraz podają sposób, w jaki można uniknąć podobnych skażeń w przyszłości.