Drób
RSS-
23-08-2017,13:20
Gęsina nie tylko na św. Marcina. Festiwal kulinarny rozstrzygnięty
Konkurs kulinarny "Gęsina nie tylko na św. Marcina" adresowany był do szefów kuchni, wyłonionych w festiwalowych kwalifikacjach. Mniej doświadczeni adepci gastronomii też mogli jednak spróbować swoich sił i uczyć się od mistrzów. -
23-08-2017,8:05
GIS: ilości fipronilu w skażonych kurczakach nie zagrażają zdrowiu
Badania zablokowanego przez Inspekcję Weterynaryjną mięsa (w chłodniach składowych) wykonane w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach wykazały zawartość fipronilu na poziomie 0,016 mg/kg. -
22-08-2017,17:40
Mięso drobiowe źródłem bakterii wywołującej kampylobakteriozę
Bakterie wywołujące kampylobakteriozę są najczęściej spotykane na tuszkach drobiowych i są przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego człowieka. Aby ustrzec się przed chorobą należy dokładnie wysmażyć lub obgotować mięso drobiowe. -
21-08-2017,16:30
Fipronil w jajach i mięsie drobiowym. GLW wydał komunikat
Mięso pozyskane z uboju 4900 kur, które trafiły 1 sierpnia do polskiego zakładu drobiarskiego i były utrzymywane na fermie na której stosowano preparat DEGA 16 zawierający fipronil, zostało zablokowane i będzie zutylizowane. -
19-08-2017,13:40
Kurczaki skażone fipronilem mogły trafić do Polski
Drób skażony fipronilem mógł trafić do Polski; mięso jest zabezpieczone, trwają badania - poinformował w piątek PAP Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk. -
17-08-2017,12:00
Nie ma zgody na stosowanie formaldehydu w drobiarstwie
Z wnioskiem o możliwość stosowania formaldehydu (popularnie zwanym formaliną) wystąpiła niedawno Krajowa Rada Drobiarstwa. Środek ten ma zabezpieczyć pasze podawane kurom przez różnymi mikroorganizmami, w tym salmonellą.