Bruksela zwiększyła bezpieczeństwo podaży jaj z wolnego wybiegu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-11-2017,13:40 Aktualizacja: 23-11-2017,13:56
A A A

Komisja Europejska przedłużyła o miesiąc czas, w którym w przypadku grypy ptaków - lub innych nadzwyczajnych sytuacji - jaja od kur korzystających z wolnego wybiegu zachowają "wolnowybiegowy" status mimo, że będą przebywały w zamknięciu.  

Zgodnie z opublikowanym rozporządzeniem Brukseli jaja będą mogły być etykietowane jako pochodzące z chowu na wolnym wybiegu nawet w przypadku trzymania kur w zamknięciu przez 16 tygodni.

jaja, sprzedaż jaj, ceny jaj, handel jajami, produkcja jaj, jaja konsumpcyjne, jaja do przetwórtswa

Co miesiąc w handlu brakuje 100 milionów jaj

W handlu we Włoszech brakuje co miesiąc 100 mln jajek, co jest skutkiem spadku produkcji o 10 proc. po wprowadzeniu nowych zasad bezpieczeństwa z powodu przypadków ptasiej grypy i skażenia fipronilem w Europie. Rolnicza organizacja...

- Decyzja Komisji Europejskiej jest bardzo korzystna dla branży i była przez nas oczekiwana. Od późnej wiosny usilnie zabiegaliśmy, o takie właśnie rozwiązanie biorąc udział w konsultacjach organizowanych przez polskie i europejskie władze - mówi Katarzyna Gawrońska, główny specjalista w Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz.

Ekspertka zwraca także uwagę na inne korzystne doprecyzowanie przepisów wynikające z nowego dokumentu. - Producenci jaj z wolnego wybiegu skorzystają także na tym, że okres utrzymywania kur w zamknięciu będzie liczony dla każdego stada indywidualnie, a nie dla całego kraju łącznie. To pozwoli działać branży bardziej elastycznie - przekonuje.

Przypomnijmy, że jeszcze kilka miesięcy temu, w czasie grypy ptaków w Europie, toczyły się gorące spory dotyczące jaj wolnowybiegowych. Konsumenci twierdzili, że kupując jaja oznaczone jako pochodzące z "wolnego wybiegu" tak naprawdę kupują produkt od kur, które od wielu tygodni nie były na zewnątrz.

Jaja na unijnym rynku droższe od mięsa drobiowego

Od kilku tygodni drożeją jaja. Obecnie na unijnym rynku kosztują już więcej niż mięso drobiowe. Znacznie podrożały także jaja w Polsce. W pierwszym tygodniu listopada ich cena wzrosła ponad 10 proc. w stosunku do poprzedniego tygodnia. Według...

Producenci trzymali wówczas stada w zamknięciu w związku z ryzykiem zarażenia wirusem oraz nakazami władz. Przepisy UE pozwalały oznaczać jaja jako "wolnowybiegowe" nawet jeśli kury nie były na otwartej przestrzeni przez trzy miesiące. Po 12 tygodniach trzymania kur w zamknięciu prawo do etykietowania słowami "wolny wybieg" wygasało.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wnosiła o zmianę przepisów w kierunku wydłużenia okresu trzymania ptaków w kurniku bez utraty przez jaja statusu wolnowybiegowego. Argumentowała, że brak możliwości oznaczania jaj jako "wolnowybiegowe" będzie oznaczał straty dla producentów, a co ważniejsze może także doprowadzić do likwidacji wielu gospodarstw drobiarskich.

- Komisja Europejska swoją decyzją zwiększyła bezpieczeństwo żywnościowe Europy. To, jak bardzo nieprzewidziane zdarzenia mogą zachwiać podażą i cenami jaj widać na przykładzie ostatnich tygodni i afery fipronilowej. Nowe prawo ograniczy wpływ takich przypadków na działanie branży drobiarskiej - podsumowuje Katarzyna Gawrońska.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA