Produkcja wołowiny w Wielkiej Brytanii spada. Jest to efekt mniejszej liczby bydła i niższej wagi ubojowej zwierząt, które trafiają do rzeźni.
Produkcja wołowiny w Wielkiej Brytanii jest niższa niż przed rokiem. W listopadzie 2021 r. wyprodukowano 77,8 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 6% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (Defra) opublikował dane, z których wynika, że produkcja wołowiny w Wielkiej Brytanii była w listopadzie niższa niż przed rokiem.
W ciągu miesiąca przetworzono łącznie 166 tys. sztuk bydła najwyższej klasy. Było to o 4% więcej niż w październiku, ale jednocześnie o 5% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku – informuje euromeatnews.com.
Produkuje materiał hodowlany i opasy na bazie 30 mamek hereford. Zdecydował się na tę rasę ponieważ jest ona mało wymagająca jeżeli chodzi o warunki utrzymania i żywienie, zwierzęta są spokojne, a wycielenia mamek łatwe. Krzysztof...
Spadek produkcji wynikał głównie z mniejszej liczby wołów o 6,2 tys. sztuk oraz jałówek o 2,9 tys. sztuk. W przypadku młodych byków odnotowano niewielki wzrost przerobu.
Do ubojni w listopadzie trafiło 65,9 tys. krów. Było to o 6% więcej niż w październiku, ale o 4% mniej niż przed rokiem.
W Wielkiej Brytanii odnotowano jednocześnie niższą masę bydła odstawianego do zakładów ubojowych.
Dlatego też łączna produkcja wołowiny w listopadzie wyniosła 77,8 tys. ton i była o 6% niższa niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku.
Od początku roku do końca listopada ubój bydła pierwszej klasy wyniósł 1,8 mln sztuk i był o 5% niższy niż w tym samym okresie rok wcześniej.
Do rzeźni trafiło 585 tys. krów, czyli o 6% mniej niż przed rokiem. Produkcja wołowiny w tym okresie wyniosła 818,4 tys. ton i była o 5% niższa rok do roku.