Wielka Brytania ogranicza produkcję wołowiny?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-12-2021,10:15 Aktualizacja: 28-12-2021,10:12
A A A
Produkcja wołowiny w Wielkiej Brytanii jest niższa niż przed rokiem. W listopadzie 2021 r. wyprodukowano 77,8 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 6% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. 
 
Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (Defra) opublikował dane, z których wynika, że produkcja wołowiny w Wielkiej Brytanii była w listopadzie niższa niż przed rokiem.
 
W ciągu miesiąca przetworzono łącznie 166 tys. sztuk bydła najwyższej klasy. Było to o 4% więcej niż w październiku, ale jednocześnie o 5% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku – informuje euromeatnews.com.
 
hereford, hodowla, opas, Golmanowski, bydło mięsne, czempiony, materiał hodowlany, odsadki

Hoduje herefordy i produkuje opasy

Produkuje materiał hodowlany i opasy na bazie 30 mamek hereford. Zdecydował się na tę rasę ponieważ jest ona mało wymagająca jeżeli chodzi o warunki utrzymania i żywienie, zwierzęta są spokojne, a wycielenia mamek łatwe.   Krzysztof...
Spadek produkcji wynikał głównie z mniejszej liczby wołów o 6,2 tys. sztuk oraz jałówek o 2,9 tys. sztuk. W przypadku młodych byków odnotowano niewielki wzrost przerobu.
 
Do ubojni w listopadzie trafiło 65,9 tys. krów. Było to o 6% więcej niż w październiku, ale o 4% mniej niż przed rokiem.
 
W Wielkiej Brytanii odnotowano jednocześnie niższą masę bydła odstawianego do zakładów ubojowych.
 
Dlatego też łączna produkcja wołowiny w listopadzie wyniosła 77,8 tys. ton i była o 6% niższa niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku.
 
Od początku roku do końca listopada ubój bydła pierwszej klasy wyniósł 1,8 mln sztuk i był o 5% niższy niż w  tym samym okresie rok wcześniej.
 
Do rzeźni trafiło 585 tys. krów, czyli o 6% mniej niż przed rokiem. Produkcja wołowiny w tym okresie wyniosła 818,4 tys. ton i była o 5% niższa rok do roku.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA