Turcja stanie się wiodącym na świecie producentem mleka?
Turcja, jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, ma wszelkie predyspozycje do tego, aby w przyszłości stać się jednym z wiodących na świecie krajów zajmujących się rolnictwem i hodowlą zwierząt.
Turcja posiada wiele łąk i pastwisk, dzięki czemu jej potencjał hodowlany jest bardzo duży. Dodatkowo tamtejsza struktura klimatyczna obejmuje cztery pory roku.
Produkcja mleka w tym kraju przekracza 22 miliony ton. Tym samym Turcja jest trzecim największym producentem tego surowca w Europie oraz ósmym na świecie.
Produkcja mleka w 2018 roku w Polsce wzrosła
Produkcja mleka w Turcji nieustannie rośnie. W ciągu ostatnich 15 lat całkowita wielkość wszystkich gatunków mleka podwoiła się, a w ciągu 10 lat wzrosła o ponad 70 proc. W tym czasie w 2015 i 2016 r. nastąpił jedynie niewielki wzrost całkowitej produkcji mleka, odpowiednio 0,1 i 0,8 proc.
Produkcja mleka krowiego w Turcji w ciągu ostatnich pięciu lat wzrosła o ponad 26 proc. Duży wpływ na tę sytuację miał rozwijający się przemysł przetwórczy.
PFHBiPM informuje, że 50 proc. wyprodukowanego mleka krowiego trafia do przetwórców. Pozostała część jest sprzedawana za pośrednictwem nieformalnego rynku, spożywana w gospodarstw domowych oraz wykorzystywana do karmienia zwierząt.
Produkcja świeżego mleka w Turcji w ciągu ostatnich pięciu lat wzrosła o 25 proc. Prowadzony tam od siedmiu lat projekt mleka szkolnego doprowadził do zwiększenia jego spożycia.
Różnorodne rasy bydła mięsnego podczas targów Sommet
Spożycie mleka wzrosła również dzięki większej świadomości konsumentów oraz zmianie nawyków żywieniowych.
Sery są szczególnie popularne w Turcji. Jak informuje PFHBiPM produkty te są wiodące zarówno na rynku krajowym, jak i w handlu zagranicznym.
Jogurt ma drugą pozycję co do wielkości produkcji spośród wszystkich produktów mlecznych w Turcji. Kolejne miejsce zajmuje mleko płynne.
Wartość eksportu produktów mlecznych rośnie od 2012 r. Jedynie w 2015 r. jego całkowita wartość była niższa o niemal 25 proc.
Wskaźnik samowystarczalności w Turcji szacuje się na niewiele powyżej 100 proc.