Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 24 pasujących wyników.
Mleczarze: branża wymaga transformacji w kierunku bardziej zrównoważonej produkcji
Branża mleczarska potrzebuje zmian, by sprostać nowym wymogom KE dotyczących ochrony klimatu. Będą one polegały m.in. na zwiększeniu dobrostanu hodowli bydła czy wykorzystywaniu do produkcji...
więcejTo nie był dobry czas dla branży przetwórstwa spożywczego
W czwartym kwartale 2017 roku aż o 28 proc. pogorszyła się sytuacja finansowa branży przetwórstwa spożywczego. Spory wpływ na spadek rentowności mieli producenci przetworów mlecznych....
więcejMleko z Europy podbije Azję i Afrykę? Jest na to szansa
1 kwietnia w UE przestał obowiązywać system kwotowania produkcji mleka. Eksperci uważają, że europejski surowiec może podbić azjatyckie i afrykańskie rynki. Rolnicy obawiają się jednak, że brak kwot...
więcejEksperci ocenią branżę mleczarską. Ruszył nabór do prestiżowego rankingu
Spółdzielnie mleczarskie i firmy zajmujące się przetwórstwem surowca już mogą zgłaszać się do udziału w XII Rankingu Spółdzielni Mleczarskich. Niezależni eksperci...
więcejTurcja stanie się wiodącym na świecie producentem mleka?
Turcja, jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, ma wszelkie predyspozycje do tego, aby w przyszłości stać się jednym z wiodących na świecie krajów...
więcejMleczarnie mają ograniczać pobór prądu. Ucierpią na tym hodowcy
Produkcja mleka w Polsce rośnie. Jest ona obecnie bardzo opłacalna. I właśnie teraz mleczarnie mają podlegać okresowym ograniczeniom dostaw prądu. Oznacza to marnotrawienie surowca lub jego mniejsze...
więcejMleczarnie są w dobrej i bardzo dobrej kondycji finansowej
Mleczarnie mają niewielkie zaległości, które sięgają 2,8 mln zł - wynika z danych BIG InfoMonitor. 75 proc. polskich przetwórców mleka znajduje się w dobrej i bardzo dobrej...
więcejBranża mleczarska bije rekordy. Tyle firmy jeszcze nie zarobiły
Obserwowana w pierwszej połowie 2017 roku dobra koniunktura na światowym rynku przetworów mleczarskich oraz zwiększony wolumen przerobu surowca pozytywnie wpłynęły na wyniki finansowe branży...
więcejPodlasie liderem produkcji i przetwórstwa mleka
Dwie największe spółdzielnie mleczarskie w Polsce, Mlekovita i Mlekpol w 2015 r. uzyskały łączny przychód w wysokości niespełna 7 mld złotych. Obie firmy pochodzą z Podlasia. Ponadto...
więcejKryzys na rynku mleka dotyka polskie firmy
W pierwszej połowie 2016 roku pogorszyły się wyniki finansowe branży mleczarskiej w Polsce. Przychody firm zajmujących się przetwórstwem surowca obniżyły się rok do roku o 4,6 proc. do 13,2...
więcejNeolityczni rolnicy przetwarzali już mleko krów, kóz i owiec
Rolnicy, żyjący w okresie neolitu na terenach dzisiejszej Polski, wytwarzali nabiał z mleka różnych gatunków zwierząt: krów, owiec i kóz. Potwierdziły to analizy...
więcejDemonstracja z przetwórstwa mleka w Krzeszowie 2023
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 21 kwietnia 2023 roku do udziału w demonstracji z przetwórstwa mleka organizowanego w obiekcie demonstracyjnym...
więcejSeminarium pt. „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" - TECHMILK w Mikołajkach 2023
Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko−Mazurski w Olsztynie zaprasza 14-17 lutego 2023 roku na Seminarium pt. „Postęp techniczny w...
więcejSeminarium pt. „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" - TECHMILK w Mikołajkach 2022
Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko−Mazurski w Olsztynie zaprasza 15-18 lutego 2022 roku na Seminarium pt. „Postęp techniczny w...
więcejKonferencja „Przetwórstwo mleka na zasadach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) - wymogi formalne,...
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zaprasza 16 listopada 2021 roku na webinarium, które odbędzie się o godzinie 10.00. Webinarium „Przetwórstwo mleka na zasadach...
więcejKonferencja pt. „Lepiej zapobiegać niż leczyć - problemy z somatyką w stadzie” on-line 2021
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka zaprasza 29-30 października 2021 roku na konferencję pt. „Lepiej zapobiegać niż leczyć - problemy z somatyką w stadzie”,...
więcejGala Serów w Kuczynie 2021
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 21 września 2021 roku na Gale Serów, która odbędzie się o godz. 10.00 w ,,Dworek Pana Tadeusza” w Kuczynie, Kuczyn 71, 18-214...
więcejI Podlaska Akademia Serowarska w Kuczynie 2021
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zaprasza 6 lipca 2021 roku na Pierwszą Podlaską Akademię Serowarską, która odbędzie się o godz. 10.00 w ,,Dworek Pana Tadeusza” w...
więcejSeminarium pt. „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" - TECHMILK w Mikołajkach 2020
Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko−Mazurski w Olsztynie zaprasza 12-14 lutego 2020 roku na XXI Seminarium pt. „Postęp techniczny w...
więcejKonferencja pt. „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" - TECHMILK w Mikołajkach 2019
Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko−Mazurski w Olsztynie zaprasza 12-15 lutego 2019 roku na konferencję pt. „Postęp techniczny w...
więcejSzkolenia połączone z warsztatami pn. „Przetwarzanie produktów rolniczych na poziomie gospodarstwa"...
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie organizuje 2 szkolenia połączone z warsztatami pn. „Przetwarzanie produktów rolniczych na poziomie gospodarstwa”....
więcejSzkolenia połączone z warsztatami pn. „Przetwarzanie produktów rolniczych na poziomie gospodarstwa"...
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie organizuje 2 szkolenia połączone z warsztatami pn. „Przetwarzanie produktów rolniczych na poziomie gospodarstwa”....
więcejSeminarium na temat przetwórstwa mleka pt. „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji...
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w...
więcejKonferencja pt. „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" TechMilk 2017 w Mikołajkach
Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko−Mazurski w Olsztynie zaprasza 14 – 17 lutego 2017 roku na konferencję pt. „Postęp...
więcej