Przetwory mleczarskie potaniały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-05-2020,14:00 Aktualizacja: 12-05-2020,12:08
A A A
Cena artykułów mleczarskich w Polsce na przełomie kwietnia i maja 2020 r. spadła. Masło w blokach było tańsze o 5% niż przed tygodniem, a notowania pełnego mleka w proszku spadły o 3%.
 
Masło w blokach w dniach 27 kwiecień - 3 maj zbywano przeciętnie po 12,36 złotych za kilogram. Cena ta była o 5% niższa niż tydzień wcześniej i o 14% niższa niż przed miesiącem.
 
Cena zbytu masła konfekcjonowanego, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, osiągnęła poziom 14,83 zł za kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 12% niższa niż miesiąc wcześniej. 
 
koronawirus, masło, mleko, branża mleczarska, eksport, spadek cen, produkcja mleka,

Epidemia koronawirusa niszczy branżę mleczarską

Koronawirus spowodował zerwanie łańcuchów dostaw, a tym samym znaczne ograniczenie eksportu. Nadprodukcja przetworów mleczarskich doprowadziła do spadku cen głównie masła, śmietany i mleka w proszku.    Ceny masła,...
W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 28%, a masło konfekcjonowane o 19%. 
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 8,19 zł za kg i była o 1% mniejsza niż tydzień wcześniej i o 18% mniejsza niż przed miesiącem. 
 
Pełne mleko w proszku potaniało w ciągu tygodnia o 3% do poziomu 11,71 zł za kg. Cena ta była o 7% niższa niż przed miesiącem. 
 
W odniesieniu do notowań sprzed roku odtłuszczone mleko w proszku było droższe o 3%, a pełne mleko w proszku o 2%. 
 
Na przełomie kwietnia i maja producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,65 zł za kg. To o 1% mniej niż przed tygodniem i przed miesiącem. 
 
Cena sera Gouda ukształtowała się na poziomie 13,98 zł za kg. Była ona o 1% wyższa niż tydzień wcześniej i nieznacznie bo o 1 grosz za kg wyższa niż na przełomie marca i kwietnia. Sery te były droższe niż przed rokiem o 8%. 
 
dopłaty do przechowywania, mleko, wołowina, masło, odtłuszczone mleko w proszku, baranina, unia europejska

Hodowcy bydła dzięki temu mają otrzymać pomoc

Zakłady przetwórcze od 7 maja mogą składać wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Mechanizm ten ma pomóc m.in. hodowcom bydła mlecznego i mięsnego. Unia Europejska zdecydowała się na...
W Unii Europejskiej cena masła wyniosła 2,91 euro za kg, czyli około 13,27 złotych i była o 1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu i o 11% mniejsza niż przed miesiącem. 
 
Odtłuszczone mleko w proszku kosztowało 1,93 euro za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,80 złotych. Cena ta była o 1% mniejsza niż tydzień wcześniej i o 8% mniejsza niż w pierwszym tygodniu kwietnia.
 
Pełne mleko w proszku zbywano po 2,61 euro za kg, czyli około 11,90 złotych.
 
Cena ta była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 5% niższa niż miesiąc wcześniej. 
 
Cena masła w Unii Europejskiej była niższa o 30% w porównaniu z tym samym okresem 2019 r., pełnego mleka w proszku o 11%, a odtłuszczonego mleka w proszku o 2%.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA