DoKo to program kojarzeń, który będzie niebawem dostępny również dla hodowców bydła simentalskiego. Eksperci z PFHBiPM kończą pracę nad systemem i informują, że powinien on być dostępny od kwietnia 2019 r.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) kończy pracę nad przystosowaniem programu do kojarzeń DoKo w stadach bydła simentalskiego (SM). Platforma będzie dostępna najprawdopodobniej od kwietnia 2019 r.
Prace nad programem przebiegają wielotorowo i mają na celu dostosowanie systemu wprowadzania danych o wartościach hodowlanych zwierząt. Różni się on od stosowanego w rasie polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej (PHF), ponieważ protokół oceny typu i budowy dla rasy SM zawiera dodatkowe cechy, miedzy innymi dotyczące umięśnienia.
Przeszkodą jest także skonstruowanie równań konwersji dla obliczania wartości hodowlanych cech podlegających doskonaleniu rozpłodników z innych krajów, których nasienie oferowane jest w Polsce.
Krowy trafiały w środku nocy do jednej z rzeźni w województwie mazowieckim, gdzie były zabijane bez nadzoru lekarza weterynarii. Proceder ten ujawnili dziennikarze "Superwizjera" TVN. Główny lekarz weterynarii wydał...
Jak czytamy na stronie internetowej PFHBiPM w chwili obecnej większość problemów została pokonana. Na rozwiązanie czeka jeszcze kilka kwestii dotyczących cech, które mają niską korelację pomiędzy populacjami polską i austriacko-niemiecką np. płodność czy długowieczność.
System ma zostać uruchomiony do początku kwietnia 2019 r. Eksperci z federacji przypominają, że od obecnego sezonu oceny zarówno dla męskiej jak i żeńskiej części populacji jest obliczany indeks syntetyczny PFSM.
Obecnie konstrukcja indeksu została oparta na indeksie PF dla rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej.
PFSM = 0,40 * PI_PROD +0,35 * PI_POKR + 0,10 * PI_PŁOD + 0,08 * WH_KSOM +
0,07 * WH_DŁUG
Hodowcy bydła simentalskiego oczekują modyfikacji indeksu dla tej rasy. W pierwszej kolejności do indeksu syntetycznego należałoby dodać cechy użytkowości mięsnej.
Obecnie indeks mięsny jest wyliczany tylko dla buhajów testowanych i podawany jako odrębna wartość.