W ciągu roku masło podrożało o 71 proc.
Z danych, jakie prezentuje lubelski GUS wynika, że w styczniu 2016 roku masło w sklepach w regionie kosztowało średnio 3,86 zł, a we wrześniu 2017 roku już 6,79 zł.
Chociaż ceny żywności szybko pną się w górę, to zdecydowanym rekordzistą jest masło, którego kostka - w zależności od regionu - podrożała o kilkadziesiąt procent.
Jaja ciągle drożeją. Końca podwyżek nie widać
Z danych, jakie prezentuje lubelski GUS wynika, że w styczniu 2016 roku masło w sklepach w regionie kosztowało średnio 3,86 zł, a we wrześniu już 3,97 zł. To było jednak symboliczne bujnięcie cenowe, bo prawdziwy skok nastąpił w lipcu br. i trwa do dziś.
Jeżeli zestawimy ze sobą cenę masła w styczniu 2016 r. (3,86 zł) i we wrześniu 2017 r. (6,79 zł), to okaże się, że za kostkę płaciliśmy o 2,93 zł więcej, co jest prawdziwym rekordem.
Eksperci prognozują, że w najbliższym czasie o dużych spadkach cen nie ma mowy, chociaż masło już zaczyna tanieć. W przyszłym roku może być jeszcze taniej, ale mówimy tu raczej o symbolicznych kwotach, które z punktu widzenia klienta będą trudne do zauważenia.
Przeciętne ceny masła we wrześniu 2017 roku wzrosły o 71 % w porównaniu do września 2016 r. #Lublin_STAT #Lubelskie #ceny #masło pic.twitter.com/5iwD2WgCz4
— Urząd Statystyczny (@Lublin_STAT) 3 listopada 2017
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Choroba niebieskiego języka – stada bydła nie będą wybijane!
-
Choroba niebieskiego języka to potężny cios dla polskiej hodowli bydła
-
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
Choroba niebieskiego języka. Mamy 2. ognisko w Polsce!
-
Mleczny rynek: cena mleka rośnie w Polsce i UE
-
Choroba niebieskiego języka w Europie. Pojawia się bardziej śmiertelny serotyp
-
Copa-Cogeca jednym głosem: zatrzymać Mercosur!
-
Ukraina zakazuje importu przeżuwaczy z Polski. Chodzi o chorobę niebieskiego języka
-
Lekarze weterynarii muszą być doinformowani w sprawie choroby niebieskiego języka
-
Mleczny rynek: mleczarnie skupiły już niemal 11 mln ton mleka
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?