Produkcja bydła idzie w górę
Od stycznia do końca października 2016 roku produkcja bydła wyrażona w tonach w Unii Europejskiej zwiększyła się w skali roku o 2,4 proc., a wytwórczość w sztukach poszła w górę o 2,7 proc.
Produkcja w "starych" krajach Wspólnoty wzrosła o 1,8 proc. (w sztukach o 2,3 proc.). Spadki produkcji (w tonach) zanotowano w Szwecji (9,7 proc.), Grecji (5,8 proc.), na Litwie (3,2 proc.), w Estonii (1,9 proc.), Austrii (0,8 proc.) oraz w Niemczech (0,4 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Wytwórczość zwiększyła się natomiast przede wszystkim na Cyprze (56,5 proc.), w Rumunii (33,4 proc.), Bułgarii (23,3 proc.), na Malcie (10,5 proc.), w Holandii (8,5 proc.), Danii (7,7 proc.), na Węgrzech (7,4 proc.), w Słowenii (6,9 proc.) oraz w Polsce (6,1 proc.).
Wyższa produkcja w tonach dotyczyła głównie krów (5,7 proc.), jałówek (4,6 proc.), cieląt (3,6 proc.), młodego bydła (2,3 proc.) oraz wolców (0,8 proc.). Spadła z kolei wołów - o 1,6 proc.