Polska soja chętniej uprawiana
W Polsce soję uprawia się na coraz większym areale. W 2021 roku powierzchnia zasiewów tej rośliny wyniosła 25,5 tys. ha, za to w 2022 odnotowano 48,1 tys. ha tj. więcej o ponad 22,5 tys. ha.
Soja jest więc na trzecim miejscu wśród uprawianych w naszym kraju roślin strączkowych, gdzie nadal wiedzie prym łubin wąskolistny (pow. zasiewów w 2022 roku to niemal 161 tys. ha) oraz groch siewny, który uprawiano w 2022 roku na pow. 97 tys. ha.

Uprawę soi trzeba bardziej promować i dotować
W debacie jaką zorganizowała firma Agrolok wraz z Stowarzyszeniem Polska Soja próbowano odpowiedzieć na kilka zagadnień.
Rozmawiano o tym, w jakim stopniu zmieniające się warunki klimatu wpływają na krajową produkcję roślinną, czy właściwie wykorzystuje się stwarzany potencjał, jaki ma to wpływ na produkcję białka roślinnego w kontekście produkcji zwierzęcej oraz jakie są perspektywy dla uprawy soi w Polsce.
Spotkanie rozpoczęli Prezes Stowarzyszenia Polska Soja Krystian Ambroziak oraz Emilia Fink-Podyma, pełniąca w Stowarzyszeniu funkcję wiceprezesa.
Zwrócili oni uwagę, że zmiany jakie dokonują się w rolnictwie powinny być w jak największym stopniu kontrolowane i ukierunkowane na optymalne wykorzystanie powstających możliwości do uprawy białka roślinnego.

Najlepszy producent bydła mięsnego. Lista kandydatów otwarta
Do debaty zaproszono prof. Henryka Bujaka dyrektora COBORU, prof. Zygmunta Kowalskiego kierownika Katedry Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UR w Krakowie, prof. Jana Jankowskiego kierownika Katedry Drobiarstwa na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie, prof. Bogdana Kuliga dziekana Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego w Krakowie, Mariusza Kowalskiego specjalisty ds. uprawy i ochrony soi oraz agronoma w firmie Agrolok, Mariusza Grzędzickiego głównego technologa procesu produkcyjnego w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego Agrolok oraz Macieja Zglenickiego wiceprezesa Ewrol Sp. z o.o.
W przeprowadzonej dyskusji zwrócono uwagę, że w Polsce soję uprawia się na coraz większym areale. W 2021 roku powierzchnia zasiewów tej rośliny wyniosła 25,5 tys. ha, za to w 2022 odnotowano 48,1 tys. ha tj. więcej o ponad 22,5 tys. ha.
Najwięcej soi uprawia się w południowo wschodniej części Polski oraz w pasie południowym, aż po województwo lubuskie. Najmniej upraw znajduje się na północy.

Dariusz Goszczyński: polski drób jest bezpieczny i zdrowy
Swoją rosnącą popularność uprawy soi zyskują dzięki ograniczonej potrzebie stosowania nawozów azotowych i środków ochrony roślin, a także uzyskiwanym korzyścią pochodzącym z wiązania przez soję azotu. Roślina ta dobrze radzi sobie w warunkach suszy, ale preferuje gleby średnie i cięższe. Mimo, że jest rośliną ciepłolubną, nie znosi zbyt dobrze upałów.
Soja wpisuje się w płodozmiany z przewagą uprawy kukurydzy i może być polecana dla gospodarstw, które uprawiają międzyplony. Po uprawie kukurydzy oraz na stanowiskach zasobnych w fosfor i potas można całkowicie pominąć nawożenie tymi składnikami, zapewniając plantacji soi tylko dawkę startową azotu w ilości 30-40 kg.
Soja nie wymaga specjalnego nawożenia dolistnego, jednak pozytywnie reaguje na dostępność boru, cynku i manganu, dlatego zaleca się uwzględnić zastosowanie takiego nawożenia.
W żywieniu świń oraz drobiu soja jest bardzo szeroko stosowana, ale w przypadku bydła mocną konkurencję stanowi dla niej śruta poekstrakcyjna rzepakowa, co podkreślił w czasie debaty prof. Zygmunt Kowalski.
Stosowanie krajowych źródeł białka w paszach, zdaniem uczestników spotkania, powinno być w najbliższym czasie priorytetem, a dalszy rozwój uprawy soi w Polsce potrzebuje wsparcia merytorycznego i przede wszystkim finansowego.
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)