Uprawę soi trzeba bardziej promować i dotować

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
07-09-2022,9:25 Aktualizacja: 07-09-2022,13:13
A A A

Soja jest ceniona ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Właśnie ze względu na dużą wartość odżywczą znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz w żywieniu zwierząt.

Wielkopolska Izba Rolnicza zaapelowała o promowanie uprawy soi non-gmo w celu zwiększenia dostępności krajowego źródła białka roślinnego i o zwiększenie puli środków oraz stawek dopłat do jej uprawy.

soja, pole

Plonowanie soi w systemie ekologicznym

Soja, była trzecim oprócz grochu siewnego i łubinem wąskolistnym, gatunkiem bobowatym grubonasiennym (strączkowym) testowanym w ekologicznych doświadczeniach odmianowych. Zostały one przeprowadzonych przez COBORU i IUNG-PIB w Puławach w...

Soja jest ceniona ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Właśnie ze względu na dużą wartość odżywczą znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz w żywieniu zwierząt.

Jest też rośliną oleistą, a produktem ubocznym przy produkcji oleju jest śruta, którą najwięksi producenci soi sprzedają z dużym zyskiem m.in. do Polski. Roczny import śruty wynosi około 2,6 mln ton, a jego wartość ponad 4 mld zł. Śruta stanowi prawie 71 proc. białka roślinnego wykorzystywanego w naszym kraju w żywieniu zwierząt.

"Wiele przemawia za tym, aby soja w Polsce była uprawiana na większą skalę. Uprawa soi pozytywnie wpływa na glebę, poprawiając jej właściwości fizyczno-chemiczne, zwiększając zawartość próchnicy i łamiąc niekorzystny płodozmian. Do produkcji soi zużywa się nawet 4-5 razy mniej wody niż do produkcji zbóż, w tym kukurydzy. Uprawa soi nie wymaga wiele (lub nawet wcale) tak drogich dziś nawozów azotowych - soja, dzięki współpracy z bakteriami brodawkowymi bradyrhizobium japonicum, potrafi zasymilować z powietrza niezbędną jej do rozwoju ilość tego pierwiastka" - czytamy w stanowisku XI Walnego Zgromadzenia WIR VI kadencji.

siewnik, soja, pole

Kiedy i jak siać soję?

Coraz więcej rolników interesuje się uprawą soją. Przemawia za tym brak nawożenia azotem mineralnym, albo stosowanie tylko niewielkiej dawki startowej. Soja pozostawia też bardzo dobre stanowisko pod rośliny następcze i umożliwia...

Zaznaczono w nim ponadto, że soja, podobnie jak inne motylkowe, jest cennym przedplonem. Pozostawia po sobie dobre stanowisko, ze względu na duże ilości masy organicznej z resztek pożniwnych oraz azot zawiązany w glebie przez bakterie brodawkowe, którego ilość waha się od 40 do 100 kg N na hektar, w zależności od stanowiska.

Izba zwraca też uwagę, że uprawa soi w Polsce jest dotowana z racji tego, że jest rośliną wysokobiałkową. Dzięki temu opłacalność produkcji jest wyższa niż w przypadku zbóż (w tym kukurydzy). "Wynik finansowy przy wydajności 3,5 ton ziarna to z dopłatami ponad 5 tys. zł. To pokazuje potencjał, jaki w niej drzemie" - wskazuje wielkopolski samorząd rolniczy.

Mimo to uprawa soi w Polsce w ostatnich latach była na niskim poziomie: 2018 r. - 16.500 ha, 2019 r. - 21.000 ha, 2020 r. - 21.501 ha (w tym 678 ha w Wielkopolsce), 2021 r. - 25.547 ha (552 ha), 2022 r. - 48.195 ha (905 ha).

W ocenie WIR sytuacja jest tym bardziej zaskakująca, że mamy w Polsce wszystko, co potrzebne jest do upraw soi, czyli:

soja, odmiany soi

Postęp odmianowy w soi robi wrażanie

Soję w klimacie umiarkowanym można uprawiać dzięki postępowi biologicznemu, który pozwolił na jej adaptację do chłodniejszych warunków klimatycznych i dłuższego dnia. W Polsce producenci mają do wyboru odmiany różniące się...

  • rynek - przemysł paszowy czy przetwórnie z chęcią używają polskiej soi
  • skup - coraz więcej punktów na terenie kraju skupuje soję
  • agrotechnikę - która się rozwija
  • środki ochrony roślin - zarejestrowano więcej środków ochrony roślin dla soi niż dla grochu, łubinów i bobiku razem wziętych
  • dopłaty do roślin wysokobiałkowych - dzięki nim opłacalność uprawy soi jest wyższa niż w przypadku wielu innych popularnych roślin

"Warunki atmosferyczne także zaczynają sprzyjać uprawie soi. Ocieplenie klimatu i wydłużenie okresu wegetacji pozwala, przy zastosowaniu odpowiednich odmian, z powodzeniem uprawiać soję w naszym kraju" - brzmi dalej stanowisko WIR.

Dodatkowo zauważono, że ostatnie miesiące pokazały, jak łatwo można przerwać łańcuch dostaw surowców z importu. "A soi nie da się łatwo zastąpić innymi roślinami, chociażby z tego powodu, że na osiem kwasów egzogennych, czyli takich których my i hodowane zwierzęta muszą dostarczać do organizmów wraz z pokarmem, soja ma aż pięć. Zdaniem ekspertów, do częściowego zapewnienia bezpieczeństwa kraju pod względem własnych upraw soi, konieczne jest szybkie przeznaczenie pod jej uprawę co najmniej 100 tysięcy ha, a docelowo 500 tys. ha" - wylicza wielkopolska izba.
 

  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij