Mineralno-witaminowe żywienie krów w stresie cieplnym
Zaburzenia w gospodarce kationowo – anionowej występują powszechnie w okresie stresu cieplnego, a spowodowane są zwiększeniem częstotliwości oddechów.
Zarządzanie stadem w okresie stresu cieplnego stanowi dla hodowców coraz większe wyzwanie z uwagi na rosnące temperatury otoczenia.
Podczas stresu cieplnego dochodzi do obniżenia poziomu składników odżywczych w organizmie.
– Jest to spowodowane zmniejszonym pobraniem paszy, nadmierną potliwością oraz wzmożoną aktywnością organizmu w zakresie niwelowania zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej i stresu oksydacyjnego – pisze mgr inż. tech. wet. Izabela Gwincińska z firmy Vet Planet sp. z o.o w swoim artykule "Żywienie mineralno-witaminowe w stresie cieplnym".
Krowy w stresie cieplnym jedzą mniej
Artykuł ukazał się w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Bydło" nr 3/2024.
Kluczowe jest zatem zadbanie o odpowiednią suplementację, aby pomóc krowom przetrwać trudny czas wysokich temperatur otoczenia, bo ich zapotrzebowanie na składniki mineralne wzrasta nawet o 15%.
Bilans kwasowo-zasadowy
Zaburzenia w gospodarce kationowo-anionowej występują powszechnie w okresie stresu cieplnego, a spowodowane są zwiększeniem częstotliwości oddechów.
Wiąże się to z wydalaniem większej ilości CO2, co zaburza bilans płynów ustrojowych i prowadzi do zasadowicy oddechowej wskutek zwiększonego wydzielania wodorowęglanów do krwi.
Duża utrata potasu
Stres cieplny uderza w rozród krów
Potas to jeden z najważniejszych kationów występujących w organizmie, pierwiastek zlokalizowany głównie wewnątrzkomórkowo.
– Potas jest zaangażowany w wiele procesów biochemicznych, w tym w równowagę kwasowo-zasadową, regulację ciśnienia osmotycznego, kontrolowanie gospodarki węglowodanowej i poziomu glukozy we krwi oraz udział w błonowym potencjale plazmatycznym (pompa sodowo-potasowa) – pisze Izabela Gwińcińska.
Jest on także głównym składnikiem potu, zatem krowy szybko tracą ten makroelement w wyniku zwiększonego pocenia się i oddawania moczu podczas upałów.
Cynk, selen i witamina E
Cynk jest mikroelementem niezbędnym w kontrolowaniu i uruchamianiu ponad 300 enzymów funkcjonujących w organizmie.
Witamina E kontroluje procesy odpornościowe, aktywizując prostaglandyny, makrofagi oraz przeciwciała IgG w przebiegu odpowiedzi immunologicznej.
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
Selen to pierwiastek śladowy odpowiadający za szereg kluczowych reakcji zachodzących w organizmie, w tym pracę układu odpornościowego oraz kontrolę pracy enzymów i substancji białkowych.
Witamina C i niacyna
Poziom witaminy C w okresie stresu cieplnego ulega znacznemu obniżeniu, dlatego należy ją suplementować.
Niacyna (witamina B3) rozszerza naczynia krwionośne. W okresie stresu cieplnego pozwala to na szybszą filtrację krwi i oddanie ciepła do otoczenia przez parowanie, zmniejszając przegrzanie organizmu.
Pierwiastki śladowe
– Suplementacja pierwiastków śladowych (cynk, selen, miedź, kobalt, jod i mangan) i witamin (witamina A, witamina D3 i witamina E) przy użyciu źródła o przedłużonym uwalnianiu, ma pozytywny wpływ na wydajność rozrodu i laktacji zwierząt mlecznych utrzymywanych w warunkach stresu termicznego – pisze Izabela Gwińcińska.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)