Stres cieplny uderza w rozród krów
Krowy mleczne w stresie cieplnym gorzej pokazują objawy rujowe, a także mają cichą ruję. Dochodzi i nich także do większej zamieralności zarodków.
Stres cieplny ma swoje negatywne skutki także, a właściwie przede wszystkim, w rozrodzie bydła mlecznego.

Krowy w stresie cieplnym jedzą mniej
Przegrzanie organizmu krów wpływa na zwiększony odsetek zamieralności zarodków. Zjawisko to wynika z mniejszego poziomu wydzielania progesteronu, który odpowiada za prawidłowy rozwój zarodka i utrzymanie ciąży.
Stres cieplny zagraża zarodkom również przez zwiększone wydzielanie w organizmie krów mlecznych prostaglandyny PGF2α przez endometrium.
U krów utrzymywanych w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 22°C, można zanotować zmiany w zakresie mechanizmów regulacji osi podwzgórze-przysadka-jajnik.
W konsekwencji u takich samic występuje spadek poziomu progesteronu i estradiolu we krwi, czyli hormonów warunkujących m.in. dojrzewanie pęcherzyków na jajnikach, a także wykazywanie objawów rujowych.
U krów po wycieleniu będących w grupie fresh, przegrzanie może wpływać na zatrzymanie łożyska, ketozę i wydłużoną liczbę dni do skutecznego zapłodnienia.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Rozporządzenie w sprawie wylesiania, czyli duże koszty dla hodowców bydła?
-
Mercosur i Ukraina, czyli główne zagrożenia dla hodowli bydła w Polsce
-
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
Cena w skupie bydła odnotowała spadek
-
Rynek wołowiny był i jest stabilny. Zagrożeniem są choroby
-
Polskie mleczarstwo stoi przed dużą szansą. Musimy ją wykorzystać
-
Średnia cena skupu bydła wzrosła
-
Ile mleka skupiły mleczarnie w Polsce w 2024 roku?
-
Ekoschemat Dobrostan zwierząt. Korzystna zmiana dla producentów opasów
-
Rynek mleka ma się dobrze, ale są też zagrożenia
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 1/2025
-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja
-Świeże powietrze to podstawa
-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan
Hoduj z głową bydło 1/2025
-Programowanie życia cieląt
-Jak zmodernizować oborę pod robota?
-Lepszy dobrostan to większy zysk
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
09-02-2025,18:30
XXXI edycja Konkursu Rolnik-Farmer Roku
-
06-02-2025,13:05
O przyszłości polskiego sektora wołowiny
-
03-02-2025,10:00
Nagrodzono najlepszych producentów bydła mięsnego
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo