Krowy w stresie cieplnym jedzą mniej
Przegrzane krowy jedzą mniej paszy, co prowadzi do problemów zdrowotnych wynikających z niedoborów składników odżywczych, chorób i niższej wydajności mlecznej.
W czasie letnich upałów należy szczególnie zadbać o stabilizację mikroflory żwacza i utrzymywanie jego wyższego pH.
Nadchodzą upały czyli najtrudniejszy czas dla wysokowydajnych krów
Całkowita odbudowa bądź przywrócenie różnych populacji drobnoustrojów w tym przedżołądku po nagłej zmianie na stres, najdłużej, bo ponad 4 tygodnie, trwa w przypadku tych do produkcji octanu niezbędnego do syntezy tłuszczu mlecznego.
Ze względu na wyzwania żywieniowe związane ze stresem cieplnym, krowy potrzebują dodatkowego białka w diecie, aby utrzymać funkcję mikrobiologiczną żwacza i dobrą podaż aminokwasów do produkcji białka mleka o dobrych parametrach.
U krów występuje także większe zapotrzebowanie na glukozę. W związku z tym należy im zapewnić taką formę skrobi, która będzie powoli fermentować i zagwarantuje jej stały dostęp.
W okresie występowania letnich upałów kluczowe jest również zadbanie o odpowiednią suplementację, ponieważ zapotrzebowanie wysokowydajnych krów na składniki mineralne wzrasta nawet o 15%.
Obniżone pobranie paszy utrudnia uzupełnienie poziomu makroelementów, w tym potasu, sodu, fosforu czy wapnia.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)