Laureaci konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2023
Hodowcy bydła, producenci odsadków i opasów zostali nagrodzeni w ramach ogólnopolskiego konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2023.
![10 Forum Sektora Wołowiny, wołowina, bydło mięsne, producenci bydła, opasy, mamki, cielęta, dobrostan bydła mięsnego](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/18/2265/1/2024_uczestnicy_beef_1,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Hodowla bydła stoi przed wyzwaniami i zmianami
Rozstrzygnięcie ogólnopolskiego konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2023 odbyło się w ramach X Forum Sektora Wołowiny 2 lutego. Magazyn „Hoduj z Głową Bydło” oraz multiportal rolny Agropolska.pl objęły go patronatem medialnym.
Docelową grupę konkursu stanowią hodowcy zajmujący się opasem i hodowlą bydła mięsnego. Spośród nich wyodrębnione zostały trzy kategorie, tj. hodowca, producent odsadków i producent opasów.
Konkurs stanowi ogólnokrajowe przedsięwzięcie o cyklicznym charakterze. Ma on na celu integrację środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego oraz promocję dobrych praktyk w zakresie zrównoważonej produkcji i upowszechnianie najnowszej wiedzy o opasie.
Producent Bydła Mięsnego Roku 2023 ma na celu także upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia chowu i hodowli bydła dla bioróżnorodności i gospodarki narodowej, a także promowanie rolnictwa zrównoważonego w odniesieniu do bydła oraz innych sektorów z nim związanych.
![wilki, drapieżniki, bydło mięsne, bydło, zwierzęta gospodarskie, pastuch, pastwisko, sezon pastwiskowy, szkody, PZHiPBM](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/18/2258/1/wilk_pixabay_2,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Hodowcy apelują w sprawie wilków, które atakują bydło
Laureaci konkursu Producent Bydła Mięsnego Roku 2023 w poszczególnych kategoriach:
- hodowca - Bogna Hupa;
- producent odsadków - Dorota i Maciej Koprowscy;
- producent opasów - Katarzyna i Marek Tomaszewscy;
Organizatorzy konkursu przyznali także wyróżnienia w poszczególnych kategoriach:
- hodowca - Rafał Nowak i Jan Zobek;
- producent odsadków - Krzysztof, Roman, Jarosław i Grzegorz Kucharscy oraz Jacek Majcher;
- producent opasów - Dominik Pleśnierowicz oraz Sławomir Leończuk;
Wyróżnienie specjalne od organizatorów konkursu otrzymał także Jarosław Tarka z firmy Pigtar. Ponadto Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego podziękował Jerzemu Wierzbickiemu za organizację Forum Sektora Wołowiny.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)