Jakość wody wpływa na preferencje krów
Okazuje się, że jakość wody ma wpływ na preferencje krów i ich zachowanie związane z jej piciem. Szczegółowo zbadano to w niedawno przeprowadzonym doświadczeniu przez SDSU Dairy and Food Science Department.
W regionie Środkowego Zachodu USA zapewnianie zwierzętom gospodarskim wody dobrej jakości to nie lada wyzwanie. Woda gruntowa we wschodniej części stanu Dakota Południowa, którą wykorzystuje się jako wodę pitną i do produkcji rolnej, jest twarda i ma wysoką zawartość składników mineralnych.
Odchów jałówek. Nowa forma współpracy hodowców bydła mlecznego?
Wysoki poziom TDS i większa twardość wody pitnej wykorzystywanej w żywieniu bydła mlecznego mogą wpływać na sposób, w jaki zwierzęta pobierają wodę, co w efekcie oddziałuje na ich zdrowotność i wyniki produkcyjne.
Niskie pobranie wody może skutkować spadkiem masy ciała, skurczami żwacza, spowolnieniem oddechów, obniżeniem wydajności mlecznej i spadkiem pobrania suchej masy.
Systemy filtracji odwróconą osmozą to sposób oczyszczania wody opierający się na wykorzystaniu półprzepuszczalnej błony, aby usuwać nadmiar jonów, cząstek i niektóre bakterie z wody.
Ile miejsca potrzebuje krowa?
Przeprowadzono badanie na SDSU Dairy Research and Training Facility, aby ocenić wpływ jakości wody na preferencje jałówek względem jej pobierania. Badano następujące rodzaje wody: 1) wodę po filtracji techniką odwróconej osmozy (ROW) (Culligan Inc. Brookings, SD), 2) wodę z miejskiej stacji uzdatniania wody (MCW), 3) miejscową wodę studzienną nieuzdatnianą (UWW).
Na sześciu jałówkach holsztyńskich (wiek 98 dni, masa ciała 135,6 kg) przeprowadzono sekwencyjne badanie eliminacyjne, co oznacza, że wodę zabierano po każdym z etapów doświadczenia, aby ustalić ranking preferencji jałówek. Zwierzęta utrzymywano w indywidualnych kojcach i żywiono podobnymi dawkami opartymi na granulacie i sianie z traw). Każda jałówka otrzymywała 3 pojemniki (3 x 3,78 litra) wody, którą zmieniano trzy razy dziennie.
Krowy w Polsce są zbyt tłuste
W fazie adaptacyjnej jałówki otrzymywały wodę MCW przez trzy dni, aby ustalić wyjściowe pobranie wody. Podczas fazy 1 doświadczenia przez trzy dni podawano wszystkie trzy rodzaje wody, a pod koniec tego etapu zabierano ten rodzaj wody, który dana jałówka najbardziej preferowała. W fazie 2 przez dwa dni podawano dwa pozostałe rodzaje wody, aby sklasyfikować preferencje. Taki ranking preferencji względem wody określono dla każdej jałówki, bazując na ilości wody pobranej w trakcie dwóch etapów doświadczenia.
Oznaczono skład chemiczny trzech rodzajów wody (tabela). Całkowitą zawartość substancji rozpuszczonych zmierzono dwoma różnymi metodami (grawimetryczną i przewodnictwa elektrycznego), a wartości różniły się zależnie od techniki analitycznej. Uzyskane wyniki wskazują, że woda UWW oraz MCW zawierały więcej siarczanów, TDS i były twardsze niż woda ROW.
Jak za zimno, to krowy produkują mniej
Dwie jałówki preferowały wodę MCW jako pierwszą, wybierając ROW jako drugą. Jedna jałówka najpierw wybierała wodę UWW i potencjalnie była „elementem odstającym” w grupie, biorąc pod uwagę preferencje smakowe. Uśredniony ranking preferencji to 1,67, 1,83 oraz 2,50 dla wody ROW, MCW i UWW, gdzie mniejsza wartość wskazuje większą preferencję.
Wyniki wskazują, że woda ROW była tą nieznacznie bardziej preferowaną względem MCW, a oba te rodzaje były z kolei chętniej wybierane niż UWW. Zgodnie więc z przyjętym założeniem - wraz z poprawą jakości wody zmieniały się in plus preferencje jałówek. System uzdatniana wody technologią odwróconej osmozy może być więc dobrym rozwiązaniem, szczególnie gdy dostępna jest wyłącznie woda UWW, zachęcającym rosnące jałówki do pobierania większych ilości wody.
Książki warte polecenia: "Choroby bydła" | "Sygnały żywienia