Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny bydła rzeźnego wzrosły w ciągu tygodnia o 1,1%. Tym samym producenci uzyskiwali za żywiec wołowy średnio 10,39 zł za kg wagi żywej.
Ceny bydła rzeźnego w drugim tygodniu czerwca po raz pierwszy od dłuższego czasu wzrosły. Dostawcy za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,39 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 1,1% więcej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w dniach od 5 do 11 czerwca w ciągu tygodnia podrożało do wartości 10,39 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 1,1% wyższa niż przed tygodniem oraz o niemal 5% niższa niż przed miesiącem i o 6,3% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,97 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 3,6% wyższe niż przed tygodniem i o 4,6% niższe niż przed miesiącem, a także o 3,7% niż przed rokiem.
Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy. Dominik Pleśnierowicz z miejscowości Karolew w woj. łódzkim wraz z żoną Beatą zajmuje...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,07 zł za kg. Cena ta była o 2,1% wyższa niż przed tygodniem i o 5,3% niższa niż przed miesiącem i o 5,1% niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 1,3% do wartości 10,91 zł za kg. Cena ta była o 6,8% niższa niż przed miesiącem oraz o 6,3% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,56 zł za kg, czyli o 0,1% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 4,5% niższa niż przed miesiącem, a także o 11,5% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,06 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,4% tańsze niż przed tygodniem oraz o 4,3% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 3,5% mniej za ten żywiec niż przed rokiem.
Na początku czerwca ćwierci z buhajków do 2 lat kosztowały średnio 20,20 zł za kg, czyli o 1,2% mniej niż przed tygodniem. Z kolei ćwierci z krów rzeźnych kosztowały średnio 17,01 zł za kg i były o 1,7% tańsze niż przed tygodniem.
Byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym, pod koniec maja, kosztowały średnio 842 zł za sztukę natomiast byczki w typie mięsnym 1235 zł za sztukę. Były one odpowiednio o 3 i 16,6% droższe niż przed rokiem.
Sieci handlowe sprzedawały mięso wołowe konfekcjonowane bez kości średnio po 36,11 zł za kg, mięso mielone po 24,79 zł za kg, a udziec wołowy bez kości luzem po 35,20 zł za kg.