Dalszy spadek cen w skupie bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-04-2023,10:35 Aktualizacja: 12-04-2023,10:35
A A A
Notowania bydła rzeźnego na przełomie marca i kwietnia ponownie spadły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,80 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 10 gr za kg mniej niż przed tygodniem.  
 
Bydło rzeźne w dniach od 27 marca do 2 kwietnia w ciągu tygodnia potaniało o 0,9% do wartości 10,80 zł za kg. Cena ta była o 0,2% wyższa niż przed miesiącem i o 3,3% niższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 11,36 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 3% wyższe niż przed tygodniem i o 0,4% niż przed miesiącem oraz przed rokiem.
 
Dairymaster, karuzelowa hala udojowa, dój krów mlecznych, szybki dój. wydajna hala

Doją 200 krów w 75 minut

Do niedawna dój 170 krów zajmował im łącznie 8 godzin dziennie. Postanowili więc wybudować nową oborę, w której zamontowali halę karuzelową, co umożliwiło im skrócenie czasu jego trwania.   Jakub Kraszewski z...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,65 zł za kg. Cena ta była o 0,2% niższa niż przed tygodniem i o 0,1% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 3,7% tańsze niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 1,1% do wartości 11,54 zł za kg. Cena ta była o 0,6% niższa niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,96 zł za kg, czyli o 0,1% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,7% wyższa niż przed miesiącem, a także o 6,3% niższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,43 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,9% tańsze niż przed tygodniem oraz o 0,4% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 1,8% więcej za ten żywiec niż przed rokiem. 
 
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA