Bydło
RSS-
31-05-2015,17:20
Wołowina lepszej jakości dzięki optymalizacji produkcji
Konsumpcja wołowiny to obecnie 1,6 kg na osobę rocznie. W latach 60. spożycie było na poziomie 18-19 kg; w związku z pojawieniem się choroby BSE w latach 90. spadło do ok. 6 kg. -
30-05-2015,10:00
Fitting, czyli jak zrobić krowę na bóstwo? Część 1: Wybieramy zwierzęta na wystawę
Co roku w całej Polsce odbywają się wystawy zwierząt hodowlanych. Publiczność gromkimi oklaskami nagradza najpiękniejsze jałówki i krowy. Nie każdy jednak wie, ile pracy, wysiłku i czasu trzeba włożyć w przygotowanie zwierząt do pokazu. -
29-05-2015,14:10
Ceny skupu mleka znów mocno poleciały w dół
Po niewielkim wzroście w marcu, w kwietniu ponownie spadły ceny skupu mleka. -
27-05-2015,13:40
Copa-Cogeca chce szybkich działań na rynku mleka
Odbyło się spotkanie przedstawicieli Komisji Europejskiej z Komitetem Rolniczych Organizacji Związkowych - Copa i Głównym Komitetem Spółdzielczości Rolniczej - Cogeca. -
27-05-2015,13:35
Ograniczenie ujemnego bilansu energii w okresie okołoporodowym
Ujemny bilans energii opóźnia rozpoczęcie aktywności jajników, zmniejsza liczbę cyklów rujowych i wydłuża okres przestoju poporodowego. Wynika on z dużych potrzeb związanych z produkcją mleka i niewystarczającego pobrania paszy. -
26-05-2015,12:00
Sposób na dobrą kiszonkę z kukurydzy
Oprócz skrobi, to włókno jest drugim istotnym źródłem energii w kiszonce z kukurydzy. Jego strawność w dużym stopniu zależy od odmiany roślin i waha się od 40 do 70 proc.