Wizyta w OSM Grodzisk Mazowiecki
Pierwszym punktem drugiej edycji seminarium "Nowoczesna obora - z nami wiesz co pijesz", które odbyło się w dniach 19-20 października była wizyta w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim.
Zakład położony zaledwie 40 km od centrum Warszawy jest jednym z najprężniej rozwijających się na Mazowszu. Dysponuje najnowocześniejszą w Polsce linią do produkcji mozzarelli i właśnie ten ser jest kluczowym produktem.
Druga część seminarium "Nowoczesna obora - z nami wiesz co pijesz"
Proczek zwracał uwagę, że wyroby z Grodziska są dostępne nie tylko w sprzedaży detalicznej, ale również hurtowej. Ser mozzarella trafia do największych sieci super- i hipermarketów, gdzie jest sprzedawany najczęściej pod marką danej sieci. Sery są dostępne także w mniejszych sklepach pod marką "latteo OSM Grodzisk Mazowiecki".
- Nasze sery są doskonałej jakości, co potwierdzają niezależne badania i opinie klientów. Produkcja trafia nie tylko do polskich konsumentów, ale również daleko poza granice naszego kraju - podkreślał Proczek i zwracał uwagę, że spółdzielnia ma ogromne doświadczenie w produkcji mozzarelli, ponieważ produkuje ją od 1993 roku. W ofercie zakładu jest także m.in. 18-procentowa śmietana w szklanym słoiczku czy kefir.
Podczas zwiedzania zakładu uczestnicy seminarium mogli z bliska zobaczyć, jak funkcjonuje grodziska spółdzielnia, a także to, jak przebiega cały proces produkcji.
Seminarium "Nowoczesna obora - z nami wiesz co pijesz" zostało zorganizowane przez Federację Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych. Organizacja dwudniowego spotkania została w całości sfinansowana ze środków pochodzących z Funduszu Promocji Mleka. Patronat medialny nad wydarzeniem objął miesięcznik "Przedsiębiorca Rolny".
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś