Najlepsze rasy krów mlecznych
Hodowla bydła ma bardzo duże znaczenie dla rolnictwa zarówno w Polsce, jak i na świecie. Od tej grupy zwierząt pozyskuje się mleko, które jest wartościowym produktem żywnościowym, bogatym przede wszystkim w białko, a także witaminy oraz substancje mineralne.
Mleko krowie spożywane jest w postaci surowej i wykorzystywane do produkcji napojów mlecznych, jogurtów czy serów, do produkcji ciast.
Można pozyskiwać je od krów każdej rasy bydła, ale najwięcej tego surowca pozyskuje się od ras typowo mlecznych.

Typy użytkowe bydła i rasy bydła mlecznego
- rasa czarno-biała, nazywana polską holsztyńsko-fryzyjską (6000 do 10 000 kilogramów mleka rocznie)
- rasa czerwono-biała (5000 – 7000 kg mleka rocznie, a więc nieco mniej od pierwszej)
- rasa simentalska, pochodząca ze Szwajcarii (5000 kg mleka o dużych wartościach smakowych i wysokiej zawartości białka)
- norweska rasa czerwona (około 6500 kg mleka o wysokiej zawartości tłuszczu i białka.
Najbardziej znane rasy bydła na świecie:
- holenderska rasa holsztyńska (15 000 kg mleka rocznie) – popularna nie tylko w Europie, ale również w USA, Kanadzie, Izraelu, a nawet w Afryce
- Jersey
- Dairy Shorthorm,
- Angler
- Rasa Duńska Czerwona.
Organizację dwudniowego seminarium (19-20 października) "Nowoczesna obora - z nami wiesz co pijesz" w całości sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mleka Agencji Rynku Rolnego. Patronat medialny nad wydarzeniem objął miesięcznik "Przedsiębiorca Rolny".
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś