Copa-Cogeca obawia się taniej kukurydzy z USA

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
29-10-2015,9:30 Aktualizacja: 29-10-2015,10:10
A A A

Copa-Cogeca ostrzega przed negatywnym wpływem zwiększonego dostępu do unijnego rynku amerykańskiej kukurydzy i produktów jej przetwórstwa (etanolu i skrobi).

Obawy organizacji zrzeszającej rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze podzielają m.in. producenci kukurydzy (CEPM) oraz producenci skrobi i bioetanolu (e-PURE) - informuje FAMMU/FAPA.

claas, shredlage, kiszonka z kukurydzy, kukurydza

Shredlage czyli długa sieczka z kukurydzy

W Polsce kukurydza na kiszonkę jest cięta na długość 0,9-15 milimetrów. Tymczasem, zdaniem specjalistów i konsultantów żywieniowych ze Stanów Zjednoczonych równie dobrze można ją ciąć na długość 22, 26 a nawet 30...

Copa-Cogeca argumentuje, że jej zastrzeżenia wynikają z mocnej pozycji amerykańskiego przemysłu przetwórstwa kukurydzy. To efekt znacznie większego niż w krajach UE rządowego wsparcia producentów kukurydzy (przemysł korzysta z tańszego surowca niż w UE) i tańszej energii, co z kolei przekłada się na niższe koszty produkcji skrobi i etanolu.

Unijna organizacja podkreśla, że jest skłonna poprzeć porozumienie TTIP jednak pod pewnymi warunkami. Ze względu na duże znaczenie produkcji kukurydzy i przerobu zbóż na skrobię i etanol w Unii, Copa-Cogeca domaga się wypracowania uczciwych zasad, które będą obowiązywały w bilateralnym handlu tymi ważnymi produktami przetwórstwa.

Łączne obroty przetwórców kukurydzy we Wspólnocie szacowane są na 26 mld euro rocznie. Unijni rolnicy nie mogą więc obyć się bez przerobu zbóż na skrobię i etanol, zwłaszcza, że przemysł dostarcza wartościowych produktów ubocznych wykorzystywanych w paszach dla zwierząt.

Poleć
Udostępnij