Shredlage czyli długa sieczka z kukurydzy
W Polsce kukurydza na kiszonkę jest cięta na długość 0,9-15 milimetrów. Tymczasem, zdaniem specjalistów i konsultantów żywieniowych ze Stanów Zjednoczonych równie dobrze można ją ciąć na długość 22, 26 a nawet 30 mm.
Na początku października w Melle w Niemczech odbyło się spotkanie zorganizowane przez firmę Claas. Zobacz galerię zdjęć z tego wydarzenia.
Podczas części wykładowej oraz praktycznej na fermie bydła mlecznego przedstawiciele firmy zaprezentowali nową w Europie, a znaną w Stanach Zjednoczonych technologię produkcji kiszonki z kukurydzy Shredlage. Polega ona na cięciu całych roślin na sieczkę, której cząstki mają długość od 26 do 30 milimetrów.
Taka kiszonka przejmuje po części rolę pasz strukturalnych jak sianokiszonka, słoma lub siano, co pozwala hodowcom na ograniczenie ich użycia.
Aby to udowodnić organizatorzy spotkania przesiewali tę sieczkę przez dwa rodzaje sit. Pierwsza próba była wykonywana przez automat na czterech sitach. Otwory w poszczególnych tacach mają rozmiar 20x20, 10x10 oraz 5x5 milimetrów. Druga próba była wykonywana na tradycyjnych sitach Penn State.