Chiny zredukują areał upraw kukurydzy
Chiny zamierzają ograniczyć uprawę kukurydzy w najbliższych 5 latach, by zmniejszyć poziom krajowych rezerw. Areał przeznaczony pod uprawę może docelowo zmniejszyć się o jedną piątą do 175 mln ha.
Analitycy prognozują, że oznaczałoby to 24 proc. spadek produkcji kukurydzy w kraju w porównaniu do rekordu wynoszącego 229 mln ton, a odnotowanego w sezonie 2015/16 - informuje FAMMU/FAPA. Powierzchnia upraw ma być redukowana stopniowo - do 2020 roku.

Chiny szansą dla europejskiego rynku wieprzowiny?
Rządowy program przechowywania kukurydzy miał przyczynić się do zwiększenia dochodów mieszkańców obszarów wiejskich. Doprowadził jednak do zakłóceń na rynku wewnętrznym bowiem ceny wzrosły o około 50 proc. w porównaniu z rynkiem światowym.
Rolnicy zwiększali więc areał przeznaczony na plantacje kukurydzy i jednocześnie odchodzili od uprawy innych gatunków. W ostatniej dekadzie produkcja zwiększała się zatem z roku na rok.
W bieżącym sezonie rządowe zapasy kukurydzy mogą się powiększyć o kolejne 40 mln ton dochodząc do ponad 200 mln ton. Oznacza to nagromadzenie rezerw przekraczających roczną krajową konsumpcję.
Analitycy z Shanghai JC Intelligence uważają, że tylko znaczne zmniejszenie areału może doprowadzić do redukcji ogromnych zapasów nagromadzonych w ramach rządowego programu.