Chiny szansą dla europejskiego rynku wieprzowiny?
Ceny żywca wieprzowego w Chinach wynoszą obecnie $1,25/funt tj. ok. 10,6 zł/kg. Jeszcze w kwietniu 2015 r. była ona znacznie niższa i wynosiła 85₵ tj. ok. 7,3 zł/kg. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej są one ponad dwukrotnie wyższe od cen notowanych w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie.
Żywiec w USA kosztuje 52₵ /funt tj. ok 4,50zł/kg, a uśredniona cena UE/USA wynosi 54₵/funt tj. ok 4,63 zł/kg. Wynika z tego, że różnica w cenie na jednym tuczniku między Chinami a krajami UE i USA wynosi 200 dolarów tj. aż 772 zł.
Chiny zwiększą import wieprzowiny
Rekordowo wysokie ceny skupu żywca w Chinach są skutkiem likwidacji pogłowia macior o 10-12 mln sztuk. To niemal równowartość podwójnej populacji tych zwierząt w USA oraz niemal całe pogłowie loch w Unii Europejskiej.
Jak informuje Jim Long, prezydent i dyrektor generalny firmy genetyczna Genesus Genetics w październiku rząd w Chinach uwolnił z rezerw mrożoną wieprzowinę, która stanowiła równowartość ok. 1,2 mln sztuk tuczników. Miał to zapobiec dalszemu wzrostowi cen.
Działania te nie przyniosły pożądanych skutków. Ponadto zdaniem KZP-PTCh biologiczny odstęp pomiędzy likwidacją stada macior a zmianą podaży tuczników na rynku wynosi niemal rok. To oznacza, że przez ten czas sytuacja cenowa na rynku chińskim prawdopodobnie nie ulegnie zmianie, a ceny skupu żywca mogą jeszcze bardziej wzrosnąć.
Taka sytuacja jest nie na rękę chińskim władzom, które będą zmuszone uruchomić inne instrumenty hamujące trwający od kilku miesięcy nieustanny wzrost cen. Tymi instrumentami będzie prawdopodobnie otwarcie się na import wieprzowiny z USA oraz UE. Zdaniem analityków KZP-PTCh jest to tylko kwestia czasu.