Żywność jest bezpieczna. System nadzoru dobrze działa
Państwowy system nadzoru nad żywnością gwarantuje jej bezpieczeństwo zarówno na rynku wewnętrznym jak i w eksporcie - ocenił Jan Krzysztof Ardanowski, szef prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich.
Ostatnie posiedzenie tego gremium poświęcone było właśnie bezpieczeństwu polskiej żywności oraz jej jakości.
Ministerstwo będzie wspierało produkcję żywności ekologicznej
Były minister rolnictwa wskazał, że na podstawie raportów i danych przedstawionych przez uczestniczących w spotkaniu przedstawicieli instytucji zajmujących się kontrolą żywności (m.in. Głównego Inspektoratu Sanitarnego czy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) uznano, że polska żywność jest bezpieczna.
Ardanowski mówił, że służby w 2021 roku wychwyciły ok. 330 zgłoszeń dotyczących nieprawidłowości produktów, ale - jak zaznaczył - biorąc pod uwagę wielkość naszej produkcji nie odbiega to od zgłoszeń dotyczących innych krajów takich jak Niemcy czy Francja.
Powiedział, że wszystkie sygnały zostały dokładnie sprawdzone i wyciągnięto konsekwencje. Zaznaczył też, że część z tzw. afer żywnościowych nagłaśnianych przez media jest elementem działań konkurencji. - Państwowy system nadzoru nad żywnością odpowiadający standardom unijnym, jest systemem gwarantującym bezpieczeństwo polskiej żywności zarówno na rynku wewnętrznym jak i w eksporcie - zapewnił szef Rady.
Polityk dodał, że jedną z sugestii jest zwiększenie współpracy instytucji kontrolnych w Polsce. Zaapelował również do konsumentów, żeby informowali służby o nieprawidłowościach takich jak np. złe oznakowanie towarów czy zafałszowanie ich składu.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś