Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 11 pasujących wyników.
Pozostałości pestycydów w żywności. EFSA opublikowała raport
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek...
więcejŻywność jest bezpieczna. System nadzoru dobrze działa
Państwowy system nadzoru nad żywnością gwarantuje jej bezpieczeństwo zarówno na rynku wewnętrznym jak i w eksporcie - ocenił Jan Krzysztof Ardanowski, szef prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i...
więcejJakość żywności pod nadzorem jednej inspekcji
Konsolidacja nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zwiększyła efektywność kontroli. W 2020 r. sprawdzono 1,7 tys. podmiotów. - Po blisko rocznym funkcjonowaniu...
więcejŻywność mimo epidemii jest na bieżąco kontrolowana
Mimo epidemii koronawirusa żywność jest kontrolowana - poinformował resort rolnictwa. Kontrole mają zapewnić, że produkowane artykuły rolno-spożywcze są bezpieczne i odpowiedniej jakości handlowej....
więcej"S" grozi protestem przed Sejmem. Producent nie może badać żywności
Powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) grozi pogorszeniem jakości cenionej polskiej żywności oraz utratą miejsc pracy przez 23 proc. pracowników stacji Sanepidu - uważa...
więcejJurgiel: konsolidacja inspekcji ma przynieść oszczędności
Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) nie będzie spionizowana, co oznacza, że na szczeblu wojewódzkim będzie podlegała wojewodom, a nie głównemu inspektorowi PIBŻ -...
więcejŁączenie inspekcji to niebezpieczny eksperyment. KIL-W nie kryje obaw
- Niezbędne jest dofinansowanie i tzw. pionizacja wszystkich łączonych inspekcji - uważa Jacek Łukaszewicz, prezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej odnosząc się do projektu ustawy o Państwowej...
więcejŻywność skontrolowana. Posypały się kary i zakazy
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli jakości makaronu, przetworów owocowych i rybnych, tłuszczów do smarowania, koncentratów...
więcejCentrum wiedzy o fałszowaniu i jakości żywności już działa
Komisja Europejska zainaugurowała w Strasburgu centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywności. Ma to być odpowiedź na obawy konsumentów co do jakości żywności i nadużyć dotyczących...
więcejUnia będzie skuteczniej kontrolować jakość żywności
Parlament Europejski przyjął przepisy o zaostrzeniu kontroli bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Nowa legislacja ma m.in. zapobiec...
więcejSłowacy mają dowody, że w UE są dwa standardy produkcji żywności
Unijni ministrowie odpowiedzialni za rolnictwo zajmą się w poniedziałek sprawą podwójnych standardów w produkcji żywności. Z informacji PAP ze źródeł w Brukseli wynika, że...
więcej