Warzywa i owoce będą sortowane w technologi wizyjnej
Innowacyjny system wizyjny, wykorzystywany przy sortowaniu owoców i warzyw, stworzyli specjaliści z radomskiej firmy Sorter. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom dokonywana jest nie tylko analiza rozmiaru, koloru i uszkodzeń zewnętrznych, ale także np. podskórnych obić owocu.
Stworzony w Radomiu system wizyjny rozpoznaje nie tylko rozmiar, kolor oraz uszkodzenia zewnętrzne i wszelkie zniekształcenia owocu czy warzywa, ale także np. uszkodzenia przynasienne czy miąższu.
Zapowiadają się rekordowe zbiory owoców i warzyw
- Innowacyjna technologia kontroli wizyjnej umożliwia rozpoznanie podskórnych obić, które - jak dotąd - można było dostrzec dopiero po jednym lub dwu dniach - mówi Konrad Grzeszczyk, współwłaściciel firmy Sorter. - Ponieważ takie zmiany strukturalne na owocu lub warzywie pojawiały się u klienta końcowego dopiero po kilku dniach i wcześniej nie można ich było wychwycić, groziło to zwrotem całej partii towaru - dodaje.
Stosując nowatorską metodę porównywania obiektu pod różnymi kątami za pomocą kamer dwumatrycowych, teraz można wniknąć kilka milimetrów wewnątrz danego owocu lub warzywa. - Dzięki unikatowym algorytmom przetwarzania obrazu pozwalającym wygenerować odpowiedni kod oraz kamerom, proces weryfikacji wizyjnej jest dokładny i skuteczny - zapewnia Grzeszczyk. Klient otrzymuje więc produkty najlepsze jakościowo, bez żadnych defektów, nawet tych, które mogłyby się pojawić dopiero po jakimś czasie.
Rozwiązania opracowane przez specjalistów z radomskiej firmy zapewniają bardzo dokładną analizę produktów, dzięki czemu można je sortować pod określonym kątem.
Eksport owoców rośnie jak na drożdżach
- Na przykład podczas klasyfikacji według koloru, zainstalowane kamery analizują serię zdjęć, zapewniając rozpoznanie produktu ze względu na: procentową zawartość wybarwienia (np. poszukiwanie rumieńca w jabłkach) oraz ocenę średniej wartości koloru owocu lub maksimum koloru - wyjaśnia przedstawiciela Sortera.
System umożliwia też analizę szerokości oraz wysokości sortowanych owoców i warzyw na podstawie serii zdjęć z uwzględnieniem cech charakterystycznych danego produktu (np. kształt), dokonuje oceny powierzchni produktów i rozpoznaje defekty np. uszkodzenia typu. parchy, skazy, uszkodzenia pogradowe, obicia, ordzawienia, pleśń, zgnilizny.
System Visort został opracowany z myślą o sortowaniu owoców i warzyw. Dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w innych branżach, np. przy produkcji szkła, płytek ceramicznych czy w przemyśle metalowym.