Trzy kaszubskie potrawy, których musisz spróbować

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
13-08-2017,12:00 Aktualizacja: 13-08-2017,12:43
A A A

Wakacje nad Bałtykiem to dla wielu Polaków tradycja. Jadąc nad morze, zatrzymujemy się co najwyżej na hot-doga na stacji benzynowej. Tymczasem wschodnia część wybrzeża to Kaszuby - region słynący z fantastycznej kuchni lokalnej.

Po drodze na plażę warto spróbować kaszubskich przysmaków.

Na przystawkę szczególnie polecany jest śledź po kaszubsku.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, bełczańskie zupy piwne

Zupy piwne wyróżnione. Trafiły na ministerialną listę przysmaków

Prowadzona przez ministerstwo rolnictwa Lista Produktów Tradycyjnych wzbogaciła się o kolejny przysmak z województwa zachodniopomorskiego - bełczańskie zupy piwne. Uroczyste wręczenie listu gratulacyjnego Grażynie Zarembie-Szubie,...
Kanclerz Otto von Bismarck mawiał, że "gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były tak tanie, to uważano by je za rarytas równy kawiorowi czy homarom".

Na Kaszubach śledzie od zawsze stanowiły podstawę pożywienia, bo są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, B1, B2 oraz jodu. - Śledź po kaszubsku to najpopularniejszy sposób podania tej ryby - przepis znany jest od ponad stu lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie - mówi Monika Jankowska-Kapica, znawczyni kuchni regionalnych, redaktorka magazynu "Kuchnia".

Danie główne: kaczka po pomorsku

Czy nad morzem je się tylko ryby? Oczywiście, że nie. Jedną z najlepszych potraw kaszubskich jest kaczka po pomorsku, od prawie stu lat przygotowywana według tradycyjnej metody.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, małopolska

Lista tradycyjnych przysmaków wciąż rośnie

Małopolska zajmuje drugie miejsce wśród województw pod względem liczby przysmaków zarejestrowanych na prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa Liście Produktów Tradycyjnych. I zgłasza kolejne pozycje. - Dziedzictwo...
Dawniej była daniem obowiązkowym na ucztach w gdańskim Dworze Artusa. Nadziewa się ją farszem z kaczych podrobów i mielonej wieprzowiny i przygotowuje w sosach: pieczarkowym, kasztanowym, a nawet pomarańczowym. Jest idealnym daniem obiadowym, ale można ją też jeść na zimno jako przekąskę.

Na deser: kaszubskie ruchanki

Intrygująca nazwa i jeszcze lepszy smak! Dawniej placuszki były przygotowywane z resztek ciasta chlebowego, a dziś robi się je z mąki żytniej lub orkiszowej z dodatkiem świeżych drożdży, mleka, jaj i cukru.

Smażone na smalcu i podawane z owocową konfiturą stanowią idealne zakończenie posiłku.

Jako idealny deser sezonowy sprawdzają się także truskawki kaszubskie (kaszëbskô malëna), które są wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 roku nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Wyznaczono obszar, na którym można uprawiać tradycyjną kaszubską truskawkę i wprowadzono rygorystyczne procedury jakościowe. Mogą ją uprawiać plantatorzy z okolic Kartuz i Bytowa oraz z niektórych gmin powiatu wejherowskiego, gdańskiego i lęborskiego.

Poleć
Udostępnij