Szkoły masowo zgłaszają się do programów żywieniowych
Ponad 13 tys. szkół podstawowych zgłosiło się do unijnego programu owoce i mleko w szkole. Weźmie w nim udział ponad 1,8 mln uczniów z klas I-V, czyli ponad 92 proc. dzieci z grupy docelowej - poinformował Waldemar Sochaczewski, wicedyrektor KOWR.
Do "Programu dla szkół" administrowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zgłosiło się 13,1 tys. szkół podstawowych, w tym 12,5 tys. szkół w komponencie mlecznym i 12,3 tys. w owocowo-warzywnym. Szkoły mogą brać udział w jednym z komponentów lub obu.
Szkolne programy sporo kosztują, a dzieci i tak tyją. NIK wytyka błędy
W każdym z nich weźmie udział po ponad 1,8 mln dzieci z grupy docelowej programu (klasy I-V). Tak duże zainteresowanie programem umożliwi efektywne wykorzystanie dostępnych środków finansowych.
Na realizację programu KE przeznacza na rok szkolny 250 mln euro, z czego 150 mln euro na komponent owocowo-warzywny i 100 mln euro na mleczny. Polska pod względem przyznanego budżetu jest na 4. miejscu w UE (po Niemczech, Francji i Włoszech) dysponując budżetem w wysokości 26 mln euro.
Z tego ok. 15 mln euro jest na sfinansowanie programu owocowo-warzywnego i ponad 11 mln euro na komponent mleczny. Dodatkowo państwa członkowskie mogą dopłacić do dostarczania produktów do szkół i do działań edukacyjnych.
Rząd na rok szkolny 2017/2018 przeznaczył na realizację "Programu dla szkół" przeszło 128 mln zł (po 64 mln zł na każdy z komponentów). Oznacza to, że łączny budżet programu w Polsce wyniesie 242,9 mln zł.
Dzieci w szkołach będą bezpłatnie jadły owoce oraz warzywa. I piły mleko
Jak zaznaczył Sochaczewski, w ramach tego programu dzieci nieodpłatnie spożywają polską, zdrową żywność. W roku szkolnym 2017/2018 uczniowie klas I-V otrzymują bezpłatnie owoce, warzywa i soki oraz mleko i produkty mleczne (jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki owocowe, warzywne i mieszane, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidory, mleko, serki twarogowe, jogurty i kefiry).
W I semestrze każde dziecko dostanie 45 porcji owoców i warzyw oraz 40 porcji mlecznych. W całym roku szkolnym 2017/2018 uczniowie otrzymają odpowiednio ok. 163 mln i ok. 144 mln porcji. Dostawy produktów do szkół rozpoczęły się od początku października. Umowy na ich dostarczanie w I semestrze podpisało 126 zatwierdzonych dostawców.
Wicedyrektor podkreślił, że program obejmuje nie tylko dostawę produktów, ale również organizację zajęć edukacyjnych dla dzieci, dotyczących zdrowego odżywiania. Chodzi o to, by program był skuteczny i zmieniał nawyki dzieci, dlatego państwa członkowskie są zobowiązane do organizacji działań edukacyjnych.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś