Sprzedaż roślinnych imitacji mięsa szybko idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-02-2021,8:00 Aktualizacja: 19-02-2021,11:21
A A A

Alternatywy dla odzwierzęcych produktów szturmem podbijają polski rynek. Taki nabiał kupuje już co trzecie gospodarstwo domowe w Polsce - wynika z danych GfK Polonia.

Jak informuje piątkowa "Rzeczpospolita" pandemia spowodowała, że więcej osób zwróciło uwagę na to, jak się odżywia, co przełożyło się na intensywniejszy rozwój roślinnych kategorii.

mięso wieprzowe, mięso drobiowe, wieprzowina, drób, Związek Polskie Mięso, dieta, wartości odżywcze, witaminy, minerały

Wieprzowina i drób to zdrowe i dietetyczne mięso

Mięso wieprzowe oraz drobiowe może być dobrym źródłem odpowiednio żelaza i białka, dlatego warto je uwzględnić w diecie, ale także w procesie odchudzania. Aneta Łańcuchowska, dietetyk i blogerka kulinarna, podczas spotkania "Wszystko,...

Według opublikowanych danych, nabiał roślinny kupuje prawie 30 proc. polskich gospodarstw domowych, a "mięso" na bazie roślin już co dziesiąte.

- W stosunku do tego okresu roku 2019 liczba nabywców roślinnego mięsa wzrosła więc ponad dwukrotnie - mówi gazecie Grzegorz Mech, menedżer w Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia.

Jak dodaje, grupą, która zyskuje na znaczeniu w zakupach roślinnych zamienników mięsa – z punktu widzenia osoby prowadzącej gospodarstwo domowe - są ludzie w wieku do 29 lat, bez dzieci, o dochodach wyższych niż średnie, ale mieszkające "na wsi".

- Wskazuje to na osoby mieszkające na obrzeżach aglomeracji, terenach mających taki status - dodaje Mech.

GfK podaje, że do listopada 2020 r. w ujęciu rocznym sprzedaż roślinnych zamienników nabiału wzrosła wartościowo 44 proc., a ilościowo 50 proc. W przypadku zamienników mięsa to odpowiednio aż 138 proc. i 107 proc.
 

Poleć
Udostępnij