Soki i musy dostępne w szkolnych sklepikach i stołówkach
Ministerstwo zdrowia dopuściło do sprzedaży w szkolnych sklepikach i podawania w stołówkach soki i musy owocowe oraz soki owocowo-warzywne i warzywne bez dodatku cukru.
- Soki to produkty bardzo wartościowe i nie jesteśmy zaskoczeni, że znalazły się na liście artykułów, które będą dostępne w sklepikach szkolnych i placówkach żywienia zbiorowego - mówi Julian Pawlak, Prezes Zarządu Krajowej Unii Producentów Soków.
- Cieszy nas bardzo decyzja ministra zdrowia. Soki i musy swoim składem, zawartością substancji odżywczych i witamin nie odbiegają bowiem od świeżych warzyw i owoców, z których zostały wykonane - dodaje.
Polacy pokochali warzywne soki
Produkcja soków jest ściśle regulowana dyrektywą i rozporządzeniami Unii Europejskiej. Zgodnie z prawem sok to produkt w pełni naturalny, który powstaje wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych owoców lub warzyw. Nie można do nich dodawać konserwantów, słodzików, barwników i cukrów ani innych substancji słodzących.
Szklanka (ok. 200 ml) soku pomarańczowego pokrywa u dzieci i młodzieży ok. 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, przy zachowaniu bardzo niskiej wartości energetycznej - zaledwie 90 kcal.
Z kolei wypicie takiej dawki soku marchwiowego pozwala pokryć 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 oraz praktycznie 100 proc. na prowitaminę A. 200 ml soku pomidorowego to natomiast ok. 15 proc. dziennego zapotrzebowania na potas.