Powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie otrzymał promesę na 40 mln zł. Dzięki tym środkom zostanie wybudowane Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
- To dobra i niezmiernie ważna wiadomość przede wszystkim dla studentów i mieszkańców naszego regionu. Nowa inwestycja pozwoli na zwiększenie możliwości rozwoju uczelni, poszerzy zakres zdobywania wiedzy i kompetencji studentów. Dzięki tej inwestycji otworzy się wiele możliwości dla studiujących w Małopolsce - mówi wicemarszałek woj. małopolskiego Łukasz Smółka.
Największe gospodarstwa są na Pomorzu Zachodnim, najmniejsze w Małopolsce
- To kolejne ważne przedsięwzięcie, które posłuży wzmocnieniu potencjału infrastrukturalnego sektora naukowo-badawczego Uniwersytetu Rolniczego. Dzięki temu współpraca z przemysłem rolno-spożywczym będzie jeszcze lepsza, a to przełoży się na komercjalizację wyników innowacyjnych badań. Zapewni także rozwój naszego regionu, a wraz z tym wsparcie dla mieszkańców Małopolski na temat zrównoważonego rolnictwa, zakupu zdrowszej żywności i świadomego odżywiania - zauważa Łukasz Smółka.
Inwestycja zostanie zrealizowana dzięki środkom pochodzącym z Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020 - informuje biuro prasowe UMWM.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś