Powstaje Podlaski Szlak Kulinarny. Inauguracja 30 czerwca

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-06-2016,8:10 Aktualizacja: 06-06-2016,8:36
A A A

Producenci najlepszych podlaskich smakołyków i regionalnych dań mogą się przyłączyć do powstającego Podlaskiego Szlaku Kulinarnego. Szlak ma promować te produkty.

W regionie do 10 czerwca odbywać się będą spotkania organizacyjne. Szlak ma być zainaugurowany 30 czerwca podczas konferencji w urzędzie marszałkowskim w Białymstoku. Trwają prace nad jego formułą.

podlasie, oze, Regionalny Program Operacyjny, maciej żywno

Na Podlasiu mają miliony złotych na OZE

80 mln zł z UE z Regionalnego Programu Operacyjnego jest do zdobycia w Podlaskiem na budowę różnych instalacji wykorzystujących odnawialne źródła energii czy produkcję biopaliw na sprzedaż. W poniedziałek ruszył nabór...

Mariusz Cylwik, wicedyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie powiedział PAP, że do przystąpienia do szlaku są zachęcani wytwórcy regionalnej żywności, którzy np. w poprzednich latach byli nagradzani w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo" Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wyjaśnił, że chodzi też o takie produkty, które są dostępne dla potencjalnych kupujących przez cały czas, a nie tylko okazjonalnie.

Inicjatorzy powstania regionalnego szlaku liczą, że znajdzie się na nim ok. 100 produktów. - Na początek chcielibyśmy, by było to po 8-10 w każdym powiecie - mówi Cylwik.

Szlak ma mieć charakter wojewódzki, ale pomysł zakłada, że będą się na jego terenie znajdować lokalne spiżarnie oddające charakter lokalnej kuchni, np. spiżarnia litewska (na Suwalszczyźnie zamieszkuje mniejszość litewska), białowieska, biebrzańska, szlachecka czy kurpiowska, ale też spiżarnie dedykowane konkretnym rodzajom żywności, np. wędlinom czy serom, tak by miłośnicy tych smaków mogli wędrować ich szlakiem w poszukiwaniu interesujących ich produktów.

Podlaski Szlak Kulinarny ma być również formą porozumienia wytwórców regionalnej żywności. Będzie miał swój znak. W ramach szlaku producenci żywności będą też mogli wspólnie starać się o pieniądze.

Poleć
Udostępnij