Pita z Dolnego Śląska produktem tradycyjnym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
17-08-2017,13:05 Aktualizacja: 17-08-2017,13:23
A A A

Co ma pita wspólnego z polską tradycją kulinarną? Wbrew pozorom okazuje się, że na tyle dużo, iż została wpisana na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa Listę Produktów Tradycyjnych.

A konkretnie chodzi o bałkańską pitę z Lipian na Dolnym Śląsku.

Jej historia sięga przełomu XIX i XX w., kiedy to w wyniku akcji osadniczej Austro-Wegier z Polski na teren Bałkanów wyjechało ok. 15 tysięcy osób.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, dolny śląsk, lubelszczyzna

Kolejne tradycyjne wyroby wciągnięte na listę ministerstwa

Specjały kuchni ormiańskiej z Dolnego Śląska i wątrobianka krzczonowska z Lubelszczyzny trafiły ostatnio na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa Listę Produktów Tradycyjnych. Ten pierwszy region ma obecnie w wykazie 48 produktów....
"Po zakończeniu II wojny światowej w wyniku porozumień z rządem Jugosławii reemigranci zostali przywiezieni na Dolny Śląsk. Jako miejsce osiedlenia wybrano powiat bolesławicki, w granicach którego leży wieś Lipiany. Reemigranci przywieźli ze sobą część kultury bałkańskiej, która przez kilka pokoleń na obczyźnie stała się ich własną, zawierała zarówno elementy wywiezione z Polski, jak i przyswojone w czasie pobytu w Bośni. Jednym z elementów tej kultury była kuchnia. Szczególną potrawą, którą upodobali sobie Polacy mieszkający na Bałkanach, i którą przywieźli na Dolny Śląsk, była pita" - brzmi opis potrawy na portalu resortu rolnictwa.

Wyrabiano ją z kluskowego, cienko wałkowanego ciasta, przekładanego nadzieniem z dyni, jabłek, sera i mięsa. Przygotowywano ją również w alternatywnej wersji na słodko, z polewą ze śmietany, cukru i zapieczoną.

"Pita z dynią i jabłkami do dziś jest ulubionym daniem codziennej kuchni w okolicach Bolesławca. Dobrze przypieczona, jest bardzo chrupka, niezwykle aromatyczna i smaczna" - czytamy w opisie.

Lista Produktów Tradycyjnych, przysmaki regionalne, żywność regionalna, żywność tradycyjna, warmia i mazury

Szynka wołowa i gofry na liście produktów tradycyjnych

Warmińska wędzona szynka wołowa i gofry pruskie zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Figuruje na niej już 29 regionalnych przysmaków z województwa warmińsko-mazurskiego. Warmińska wędzona szynka wołowa...
Jak poinformował dolnośląski urząd marszałkowski, o tym, że pita jest prawdziwym fenomenem wśród smaków bałkańskich, będzie można przekonać się w niedzielę 3 września br. podczas Bałkańskiego Święta Pity, organizowanego przez Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych z Lipian oraz Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Bolesławcu z/s w Kruszynie.

"Wydarzeniu towarzyszą występy, liczne konkursy związane z pitą i dynią, która stanowi wyśmienity dodatek do pity. Organizatorzy serdecznie zapraszają wszystkich amatorów pity oraz bałkańskich tańców przy ognisku" - zachęca urząd.

W tym samym czasie ministerialna lista wzbogaciła się również o kujawską banię z zacirkami, czyli zawiesistą zupę z dyni. Podawano ją tradycyjnie z mlekiem i zasypaną zacierkami z żytniej mąki. Zaś województwo lubelskie z powodzeniem zgłosiło uprawiane od dawien dawna w rejonie Janiszowa szparagi.

Swoją cześć listy zamierza wzmocnić także Małopolska. Tamtejsza Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego właśnie zarekomendowała resortowi produkty z  Czernichowa: kiełbasę wiejską, kiełbasę schabową tradycyjną oraz szynkę, boczek i polędwicę tradycyjną. Te wyroby masarskie są wytwarzane według tradycyjnych technologii i receptur, a swoimi korzeniami sięgają XVI wieku.

Lista Produktów Tradycyjnych liczy obecnie już 1719 pozycji.

Poleć
Udostępnij