Niebawem powstanie projekt rozporządzenia rozszerzający katalog produktów, które mogą sprzedawać rolnicy o pokrojone i obrane warzywa oraz owoce - takie zobowiązanie złożył przedstawiciel ministra zdrowia na spotkaniu w Pałacu Prezydenckim.
Niebawem powstanie projekt rozporządzenia rozszerzający katalog produktów, które mogą sprzedawać rolnicy o pokrojone i obrane warzywa oraz owoce - takie zobowiązanie złożył przedstawiciel ministra zdrowia na spotkaniu w Pałacu Prezydenckim.
Do końca kwietnia Główny Inspektor Sanitarny ma przygotować dla służb sanitarno-epidemiologicznych wytyczne określające wymogi, jakie powinny obowiązywać rolników, którzy przygotowują żywność, by wprowadzić ją do obrotu - poinformowała z kolei w komunikacie przesłanym PAP Kancelaria Prezydenta.
Sejm uchwalił przepisy dotyczące tzw. sprzedaży bezpośredniej, czyli możliwości sprzedawania przez rolników i członków ich rodzin produktów żywnościowych wytworzonych z własnych surowców bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej. Dotychczas rolnicy nie mogli legalnie sprzedawać przetworzonej żywności, np. serów, kiełbas czy dżemów.
Jak poinformowała kancelaria, w spotkaniu poświęconym prawnym możliwościom uregulowania sprzedaży bezpośredniej przez rolników produktów pochodzenia roślinnego brali udział: zastępca szefa Kancelarii Prezydenta Dariusz Młotkiewicz, przewodnicząca sejmowej podkomisji ds. zmian legislacyjnych dotyczących sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych Dorota Niedziela, wiceminister zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki oraz wiceminister spraw zagranicznych Artur Nowak-Far.
Przedstawiciel ministra zdrowia zobowiązał się, że w najbliższym czasie przygotowany zostanie projekt rozporządzenia w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych, rozszerzający katalog produktów, które rolnicy mogą sprzedawać konsumentom o pokrojone i obrane warzywa i owoce; umożliwi to m.in. legalną sprzedaż krojonej kapusty kiszonej.
Podkreślono również, że przygotowany przez GIS poradnik ułatwi producentom dostosowanie gospodarstw do minimalnych koniecznych zasad sanitarnych i higienicznych, których spełnienie pozwoli na legalną i bezpieczną dla konsumentów sprzedaż produktów z własnego gospodarstwa. Radziewicz-Winnicki poinformował, że konieczne wymogi będzie mogła spełnić bez znaczących dodatkowych nakładów większość gospodarstw.