Nie przerabiają zakażonych ASF świń na konserwy. Tylko zdrowe
Żadna chora świnia nie została w Polsce przetworzona, produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne - zapewnia resort rolnictwa odnosząc się do informacji podawanych przez niektóre media.
"Podawane w ostatnich dniach przez niektóre media informacje o wykorzystywaniu mięsa ze stref występowania wirusa ASF do produkcji specjalnych konserw są kłamstwem" - napisano w komunikacie ministerstwa.
Tajny plan rządu w sprawie wieprzowiny
Ministerstwo rolnictwa zaprzecza "nieprawdą jest, że w tym roku były prowadzone jakikolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki".
- To bzdura, nie było żadnych rozmów z branżą mięsną na ten temat - powiedział PAP prezes Związku "Polskie Mięso" Witold Choiński. Dodał, że nigdy nie było mowy o przetwarzaniu świń zakażonych ASF, ale chodziło o przerób tuczników zdrowych pochodzących z terenu objętego zagrożeniem ASF.
Świnie ze strefy ochronnej będą przerobione na konserwy
Według resortu, podawanie nieprawdziwych informacji "może spowodować załamanie na rynku wieprzowiny i narazić na ogromne straty funkcjonującą w Polsce branżę mięsną".
Ponadto przekazywanie nieodpowiedzialnych informacji o zagrożeniu dla konsumentów w związku z występowaniem ASF może doprowadzić do olbrzymich strat gospodarczych w całej Unii Europejskiej.
Resort podkreśla, że wszystkie świnie znajdujące się w ogniskach ASF są utylizowane. Utylizowane są również wszystkie sztuki trzody chlewnej znajdujące się w tzw. gospodarstwach kontaktowych.
Decyzje o utylizacji świń są zgodne z przepisami unijnymi i każdorazowo poprzedzone wnikliwą analizą, dotyczącą możliwości rozprzestrzeniania się choroby, przeprowadzoną przez powiatowego lekarza weterynarii - zaznacza resort.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś