Miód złej jakości. Uważaj, co kupujesz
W 2017 roku produkcja miodu w Polsce wyniosła ponad 15 tysięcy ton. Mniej więcej drugie tyle pochodziło z zagranicy, głównie z Unii Europejskiej. Przed zakupem słoika miodu warto zastanowić się, czy wiemy, skąd pochodzi, jakiej jest odmiany.
W II kwartale 2018 roku Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość handlową miodu w 43 placówkach - dużych i małych sklepach, sklepach internetowych i hurtowniach. Nieprawidłowości dotyczyły 21 z nich (48,8 proc.) - podaje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Woda z cukrem, melasa albo syrop zamiast miodu. Oszuści nie próżnują
Miód nektarowy określa się nazwą rośliny, której pyłek przeważa w miodzie. Badania w laboratorium wykazały, że niektóre miody miały niższą zawartość pyłku przewodniego, niż wymagają przepisy. Na przykład:
- W miodzie lipowym zawartość pyłku przewodniego lipy wynosiła od 1,9 do 7,7 proc., a powinna wynosić nie mniej niż 20 proc.
- W miodzie gryczanym zawartość pyłku przewodniego gryki wynosiła od 23,8 do 35,5 proc, a powinna wynosić min. 45 proc.
- W miodzie mniszkowym zawartość pyłku przewodniego mniszka pospolitego wynosiła tylko 5,1 proc.
- W modzie akacjowym zawartość pyłku przewodniego akacji wynosiła 22,2 proc., zamiast minimum 30 proc.
- W miodzie manuka pochodzącym z Nowej Zelandii zawartość pyłku przewodniego manuka wynosiła tylko 13 i 12,2 proc.
Zniszczył pasiekę, bo potrzebował miodu do produkcji alkoholu
Jego zawartość jest wskaźnikiem jakości miodu - im niższa, tym miód lepszej jakości. Ponadto w smaku miodu akacjowego był wyraźnie wyczuwalny syrop cukrowy, co nie jest typowe dla miodu.
Nieprawidłowości w zakresie oznakowania (36 partii) to na przykład:
- Brak określenia daty minimalnej trwałości.
- Brak informacji o ilości netto miodu.
- Brak adresu producenta.
- Niewłaściwe miejsce pochodzenia miodu - na opakowaniu był napis "z Prowansji", a w rzeczywistości pochodził z Hiszpanii.
- Brak pełnej nazwy rodzaju i odmiany miodu.
Rzeka miodu zza wschodniej granicy płynie do Polski
W wyniku kontroli Inspekcja Handlowa skierowała w sumie 18 informacji do właściwych organów nadzoru sanitarnego (1) lub weterynaryjnego (3) oraz wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (14).
W efekcie prezes UOKiK wydał osiem decyzji o wymierzeniu kar pieniężnych o łącznej wartości 6,9 tys. zł za wprowadzenie do obrotu wyrobów nieodpowiadających jakości handlowej, w tym jedną decyzję z uwagi na zafałszowanie - zaniżoną zawartość netto w dwóch opakowaniach miodu.
Porady dla konsumentów
- Kupuj miód ze znanego źródła. Szukaj na opakowaniu nazwy i adresu producenta - wiesz wtedy, kto odpowiada za jego jakość.
-
Koszt wyprodukowania 1 kg miodu w Polsce w zależności od typu pasieki wynosi od kilkunastu do ok. 20 zł. Jeśli miód jest o wiele tańszy, może być importowany lub gorszej jakości.
Dlaczego warto jeść miód? Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy
Niespełna dwa tygodnie temu w Toruniu odbyło się miodobranie w pasiece zlokalizowanej na dachu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Gmach w centrum 200-tysięcznego miasta jest domem dla pięciu pszczelich rodzin od... - Nawet jeśli miód sprzedaje polski dystrybutor, nie oznacza to, że pochodzi on z Polski - dokładnie czytaj etykietę!
- Naturalny miód krystalizuje się już kilka miesięcy po zbiorze. Jesienią prawie każdy miód powinien być już częściowo skrystalizowany. Jeśli tak nie jest, możliwe, że sprzedawca go podgrzał i zlał ponownie - miód traci wtedy swoje właściwości.
- Na opakowaniach często widujemy napis: "Mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE". W takim słoiku może być duża ilość miodu z krajów azjatyckich, zawierającego antybiotyki czy substancje, których stosowanie jest tam dozwolone, a w krajach UE zabronione.
- Miód sztuczny od naturalnego można odróżnić na kilka sposobów: sztuczny miód w zimnej wodzie od razu zacznie się rozpuszczać, prawdziwy osiądzie na dnie szklanki; prawdziwy miód lany z łyżeczki na talerz utworzy stożek, sztuczny rozleje się od razu, nie tworząc stożka.
- Przedsiębiorców może skontrolować Inspekcja Handlowa, osoby, które sprzedają zafałszowane miody i nie są przedsiębiorcami - policja, a jeśli jest to rolniczy handel detaliczny - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś