Kiełbasa biała parzona wielkopolska chronionym produktem
Komisja Europejska zatwierdziła w piątek wpisanie kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów.
"Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek" - podała Komisja Europejska.
Jej popularność - jak informuje KE - wzrosła w ostatnich latach i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. Może być podawana smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub grillowana. W Wielkopolsce kiełbasa biała parzona wielkopolska serwowana jest w żurku.
Szynka wołowa i gofry na liście produktów tradycyjnych
Wśród polskich produktów są m.in takie, jak kiełbasa lisiecka, miód kurpiowski czy ser koryciński.
W praktyce działa to w ten sposób, że nazwa produktu, który objęty został systemem oznaczeń geograficznych, nie może być używana przez producentów spoza danego regionu Europy.
Unijny rynek produktów regionalnych jest wart 54,3 mld euro i odpowiada za 15 proc. unijnego eksportu produktów spożywczych i napojów. Lista chroniona zawiera 3300 produktów wytwarzanych w państwach członkowskich i 1250 poza terytorium UE.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś