Jabłka i gruszki zamiast batonów, cukierków i chipsów
Lubelski oddział Agencji Rynku Rolnego podsumował czwartą edycję akcji "Owoce i warzywa w szkole". Okazuje się, że 80 proc. szkół podstawowych z województwa lubelskiego wzięło udział w przedsięwzięciu.
"Owoce i warzywa w szkole" to program skierowany do uczniów z klas 1-3. Jego celem jest wyeliminowanie niezdrowej żywności poprzez wprowadzenie smacznych owoców i warzyw.
18 milionów euro na owoce w polskich szkołach
W ramach działania dzieci ze szkół w całym woj. lubelskim dwa lub trzy razy w tygodniu otrzymywały porcję, składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce, warzywa oraz soki nie mogły zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących - informuje Polskie Radio Lublin.
Koszty akcji tylko na Lubelszczyźnie szacuje się na 20 mln zł.
ARR już zaprasza szkoły z całego kraju do składania wniosków na kolejny rok szkolny (2015/2016). W Polsce program skierowany jest do 1 617 856 dzieci uczęszczających do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas 1-3.
Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88 proc.) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12 proc.), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2015/2016 wynosi ok. 20,5 mln euro (87,8 mln zł).
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Najmłodsi otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego - informuje ARR.
[WIDEO] Zamiast chipsów, zdrowa żywność. Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
Produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa.
Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.