Inspektorzy sprawdzili jakość owoców i warzyw. Wyniki zaskakują
W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej m.in. świeżych owoców, warzyw i piwa. Teraz podała jej wyniki.
W tym okresie pod lupę trafiło 78 podmiotów działających na początkowych etapach łańcucha dystrybucji owoców i warzyw.
Rząd chce skrócić łańcuch dostaw. Będą działania na rynku owoców i warzyw
Skontrolowano 501 partii, w tym głównie krajowych jabłek i warzyw korzeniowych oraz gatunków pochodzących z innych krajów (np. owoców cytrusowych, kiwi, pomidorów i papryki).
"Wymagań określonych w normach handlowych nie spełniały 3 partie (0,6 proc.). Niezgodności dotyczyły wielkości i deklarowanej klasy jakości, uszkodzeń i wad, nadmiernego zawilgocenia oraz objawów pleśni" - podaje IJHAR-S.
Ponadto zakwestionowano oznakowanie 65 partii (13 proc.). A w przypadku 28 partii (5,6 proc.) stwierdzono nieprawidłowości w dokumentach towarzyszących. Kontrolowane partie warzyw i owoców kwestionowano przede wszystkim ze względu na całkowity brak oznakowania.
Przez pierwsze 3 miesiące br. Inspekcja „prześwietliła” też 46 producentów piwa. W zakresie cech organoleptycznych w żadnej ze sprawdzanych 32 partii nie stwierdzono nieprawidłowości.
Biedronce grozi gigantyczna kara za złe znakowanie owoców i warzyw
Kontrolerzy przyjrzeli się również oznakowaniu piwa, co zweryfikowano w przypadku 88 partii, z czego w 35 były jakieś nieprawidłowości (39,8 proc.). Dotyczyły one m.in.:
- niewłaściwego nazewnictwa wyrobu gotowego (np. użycie określenia „świeże” dla piwa pasteryzowanego lub "pasteryzowane" dla piwa niepoddanego pasteryzacji) oraz jego składników (np. podanie nazwy słodu bez odniesienia do nazwy składnika alergennego);
- braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców;
- użycia sformułowań "tradycyjne piwo", "tradycyjna receptura" czy "produkt naturalny" przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców;
- podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości/terminie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i ilości nominalnej;
- użycia zbyt małej czcionki.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś