Producentom ekożywności będzie łatwiej. Zyskają też konsumenci
Przedstawiciele państw unijnych reprezentowani w specjalnej komisji do spraw rolnictwa potwierdzili w poniedziałek w Brukseli porozumienie w sprawie nowych unijnych regulacji, dotyczących produkcji i oznakowania żywności ekologicznej.
Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski wypracowały konsensus w tej sprawie w czerwcu. Nowe przepisy mają wspierać ekologiczną produkcję w całej UE, zagwarantować konkurencyjność gospodarstwom ekologicznym oraz chronić konsumentów przed oszustwami i nieuczciwymi praktykami ze strony producentów i dystrybutorów ekożywności.
Rynek się zmienia. Konsumenci szukają żywności ekologicznej i lokalnej
Regulacje mają ułatwić życie producentom żywności ekologicznej m.in. przez wprowadzenie przejrzystych, jednolitych i uproszczonych przepisów dotyczących procesu produkcyjnego oraz stosowania pestycydów.
Wzmocnione zostaną także kontrole produkcji oraz doprecyzowane środki prewencyjne i zabezpieczające, w tym np. rola różnych instytucji kontrolujących. Inspekcje nie ominą także dystrybutorów i sprzedawców ekożywności. Jak tłumaczą unijni urzędnicy, surowe kontrole mają zwiększyć zaufanie konsumentów do ekoproduktów.
Nowe przepisy mają także zapewnić uczciwą konkurencję pomiędzy europejskimi produktami a ekożywnością importowaną spoza UE. Po pierwsze producenci z krajów trzecich, które zdecydują się sprzedawać towary na rynku Wspólnoty, będą musieli dostosować się do unijnych reguł dotyczących produkcji oraz kontroli, tak samo jak producenci z państw członkowskich. Po drugie umowy handlowe z krajami trzecimi ułatwią sprzedawcom produktów ekologicznych z UE wejście na rynek pozaeuropejski.
Produkcja ekologiczna wciąż jest niszowa. Liczby nie kłamią
Rozszerzona zostanie także lista produktów klasyfikowanych jako ekologiczne, gdzie znajdą się m.in. takie artykuły jak sól, wosk pszczeli, liście winorośli, oraz lista dodatkowych zasad dotyczących ekologicznej hodowli, np. królików.
Z kolei nowy system przyznawania certyfikatów grupowych ma wspierać małe gospodarstwa rolnicze. Wspólny certyfikat pozwoli zmniejszyć koszty certyfikacji czy kontroli, które rozłożone zostaną na kilka osób. W ciągu ostatniej dekady liczba gospodarstw produkujących żywność ekologiczną podwoiła się. Co roku 500 tys. hektarów ziemi przeznaczanych jest pod uprawy ekologiczne.
Po potwierdzeniu porozumienia na poziomie specjalnej komisji ds. rolnictwa złożonej z przedstawicieli państw członkowskich teraz formalną zgodę na przepisy muszą wydać jeszcze Parlament Europejki i Rada UE. Nowe zasady mają być stosowane od 1 stycznia 2021 roku.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś