Koniec z podwójną jakością żywności. Unia wytacza ciężkie działa
Komisja Europejska opublikowała w czwartek nową wspólną metodykę porównywania jakości produktów spożywczych w całej UE. Ma ona pozwolić państwom przeprowadzać badania porównujące skład i właściwości produktów spożywczych sprzedawanych w podobnych opakowaniach w całej Unii.
Metodyka opracowana przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC), czyli jednostkę Komisji Europejskiej ds. nauki i wiedzy zostanie przedstawiona w czwartek na posiedzeniu "Forum Wysokiego Szczebla do spraw Poprawy Funkcjonowania Łańcucha Dostaw Żywności".
Bruksela wreszcie przygląda się podwójnym standardom żywności
W skład tego ciała wchodzą państwa członkowskie, przedstawiciele firm oraz stowarzyszenia zawodowe i organizacje pozarządowe. Jego celem jest wspieranie KE w opracowywaniu polityki dotyczącej sektora rolno-spożywczego.
"Wszyscy konsumenci europejscy mają prawo do uczciwych transakcji w ramach jednolitego rynku. Wspólna metodyka opracowana we współpracy z państwami członkowskimi, organizacjami konsumenckimi i innymi zainteresowanymi podmiotami w łańcuchu dostaw żywności przyczyni się do rzucenia światła, w oparciu o dowody, na problem różnych składów identycznie oznaczanych produktów żywnościowych w całej Europie" - podkreśliła w czwartkowym oświadczeniu unijna komisarz ds. rynku wewnętrznego Elżbieta Bieńkowska.
Sprawa podwójnej jakości żywności i innych produktów wywołuje szczególnie mocne zainteresowanie w Czechach i na Słowacji, a także w innych państwach Europy Środkowo-Wschodniej.
Wycofano kilkadziesiąt tysięcy jaj skażonych fipronilem
W październiku 2017 roku w Bratysławie rozmawiali na ten temat premierzy państw Grupy Wyszehradzkiej. KE początkowo ograniczała się do wytycznych dla stolic, by te lepiej radziły sobie z tym zjawiskiem. W kwietniu zaproponowała wprowadzenie określenia "znacząco różnych" produktów pod tą samą nazwą z nadzieją, że może to zmienić zachowanie korporacji.
Wspólna metodyka badań żywności jest kolejnym krokiem, który ma zapewnić, że takie same produkty mają identyczny smak, czy właściwości niezależnie od tego, czy są sprzedawane w Niemczech, czy np. w Polsce.
- Jednolity rynek nie może być rynkiem podwójnych standardów. Wszyscy obywatele UE muszą mieć poczucie, że są traktowani w ten sam sposób i że otrzymują uczciwe i jasne informacje o kupowanych produktach - oświadczyła unijna komisarz do spraw sprawiedliwości i konsumentów Viera Jourova.
Czeszka zaapelowała do urzędów odpowiedzialnych za ochronę konsumentów o skorzystanie z opracowanej metodyki w nadchodzących miesiącach, aby położyć kres praktyce podwójnej jakości produktów.
Każdy miliard euro w eksporcie żywności to 20 tys. miejsc pracy w UE
KE podkreśla, że wszystkie produkty spożywcze sprzedawane w UE muszą spełniać rygorystyczne wymogi w zakresie bezpieczeństwa. Konsumenci muszą być informowani o głównych właściwościach produktów, określonych przede wszystkim w przepisach unijnych dotyczących etykietowania żywności, i nie mogą być wprowadzani w błąd, np. przez opakowanie.
Za dopilnowanie, aby żywność wprowadzana na jednolity rynek spełniała wymogi odpowiednich przepisów UE odpowiadają krajowe organy do spraw bezpieczeństwa żywności i ochrony konsumentów. Metodyka badań ma im pomóc stwierdzić, czy dane produkty żywnościowe są sprzedawane zgodnie z prawem UE.
KE przewiduje, że pierwsze wyniki badań powinny być dostępne do końca 2018 roku. Kampania ma w założeniu doprowadzić do powstania praktycznych wytycznych dla organów badających praktyki wprowadzające w błąd konsumentów.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś