Europa
RSS-
29-12-2018,9:00
Glukoza, farby i kleje z choinkowych igieł
Brytyjska doktorantka znalazła prosty i niedrogi sposób przetwarzania choinkowych igieł na takie składniki jak glukoza, kwas octowy i fenol. Można je wykorzystać w różnych gałęziach przemysłu. -
24-12-2018,11:05
Rolnicy rezygnują z hodowli owiec i kóz
Zarówno w Portugalii, jak i w sąsiedniej Hiszpanii szybko kurczy się grono tradycyjnych hodowli pasterskich. Pasterze porzucają pielęgnowaną od pokoleń rodzinną profesję. -
23-12-2018,14:15
Znaleziono rekordowo wielką truflę białą
Dotychczasowy rekord należał do 600-gramowej trufli białej znalezionej w 2016 r., także w lasach komitatu Baranya. Można ją obejrzeć w stanie liofilizowanym w hali targowej Vasarcsarnok w Budapeszcie. -
20-12-2018,8:05
Po ośmiu latach przyjęto ustawę o ochronie zwierząt
W pierwszym czytaniu dokument przyjęto w 2011 roku. Celem ustawy "O odpowiedzialnym traktowaniu zwierząt" jest ochrona zwierząt przed niehumanitarnym traktowaniem, cierpieniem i brutalnym uśmiercaniem. -
18-12-2018,12:25
Doskonałe prezenty, to takie prosto na stół
W analizie rynku opracowanej przez włoski związek rolników Coldiretti odnotowano, że Włosi wybierając prezenty na Boże Narodzenie kierują się w dużej mierze ich przydatnością i również takie chcieliby otrzymywać. -
17-12-2018,11:20
Ekologiczna żywność gorsza dla klimatu niż produkowana konwencjonalnie
W uprawach ekologicznych zbiory z hektara są dużo niższe niż w konwencjonalnych, głównie w wyniku niestosowania nawozów. Żeby wyprodukować taką samą ilość żywności ekologicznej, potrzeba więc dużo większego areału.