Doskonałe prezenty, to takie prosto na stół
Doskonałe prezenty pod choinkę to te, które mogą od razu trafić na stół. To przekonanie utrwala się we Włoszech, gdzie według statystyk jedna czwarta mieszkańców kraju deklaruje gotowość obdarowania bliskich i przyjaciół przysmakami i dobrym winem.
Najbardziej cenione są lokalne produkty, a także świąteczne baby - Pandoro i Panettone w udekorowanych pudłach oraz wina musujące.
Związek rolników sprzedaje choinki ze zniszczonych lasów
W analizie rynku opracowanej przez włoski związek rolników Coldiretti odnotowano, że Włosi wybierając prezenty na Boże Narodzenie kierują się w dużej mierze ich przydatnością i również takie chcieliby otrzymywać.
W kraju, gdzie panuje ogromne przywiązanie do tradycji kulinarnych i lokalnych specjałów, wielką radość sprawia zarówno dobre wino, zwłaszcza Prosecco, jak i bożonarodzeniowe nugaty, suszone figi i daktyle, trufle, wyśmienita oliwa, wędliny, regionalne sery, słoiczki suszonych pomidorów czy makarony wyprodukowane z najlepszych gatunków mąki według prastarych receptur.
Najlepiej, aby wszystko było najwyższej jakości i pochodziło z małych zakładów produkcyjnych posiadających specjalne certyfikaty, na przykład ruchu Slow Food. Taka forma podarunków, zauważono, wyraża najlepiej włoski styl życia, ale jest także wsparciem dla krajowej produkcji żywności.
Z roku na roku rośnie sprzedaż świątecznych ciast - okazałych, pękatych Panettone z owocami kandyzowanymi i prostych, lekkich jak puch wysokich Pandoro w kształcie wielokątnej baby.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś