Glukoza, farby i kleje z choinkowych igieł
Brytyjska doktorantka znalazła prosty i niedrogi sposób przetwarzania choinkowych igieł na takie składniki jak glukoza, kwas octowy i fenol. Można je wykorzystać w różnych gałęziach przemysłu.
Naukowcy szacują, że np. w Wielkiej Brytanii rocznie 7 mln choinek trafia na wysypiska. Znaczną część masy igieł z iglastych drzew stanowi polimerowy związek zwany lignocelulozą – tłumaczą naukowcy z University of Sheffield. Z powodu złożonej budowy tej substancji igły te nie były dotąd zbyt atrakcyjnym surowcem do produkcji energii z biomasy czy do wykorzystania w przemyśle. Teraz to się może zmienić.
Złodzieje choinek w akcji. Ale leśnicy są bardzo czujni
Moje badania koncentrowały się na rozłożeniu tej skomplikowanej struktury na proste, cenne dla przemysłu komponenty, takie jak cukry i związki fenolowe, których używa się w takich produktach, jak domowe środki czystości czy płyny do płukania ust - opowiada Cynthia Kartey, doktorantka na University of Sheffield.
Biorafinerie będą mogły zastosować stosunkowo prosty, lecz niewykorzystany dotąd proces pozwalający na rozkład sosnowych (i pochodzących z innych drzew – przyp. red.) igieł - twierdzi badaczka.
Metoda wykorzystuje wysoką temperaturę i niedrogie oraz nieszkodliwe dla środowiska rozpuszczalniki, np. glicerol. Z igieł można dzięki niej wydobyć m.in. glukozę, kwas octowy i fenol.
Substancje te wykorzystuje się w różnych gałęziach przemysłu – glukozę stosuje się np. do słodzenia produktów żywnościowych, kwas octowy do produkcji farb czy klejów, a fenol np. do wytwarzania tworzyw sztucznych, detergentów i leków.
Nie wyrzucaj choinki. Drzewko może jeszcze trafić do lasu
Z jednej strony nowa metoda pozwala więc na proste uzyskanie cennych substancji, a z drugiej na utylizację uwalniających dwutlenek węgla odpadków, w które po okresie świątecznym zamieniają się choinkowe igły.
Wykorzystanie biomasy – materiałów pochodzących z roślin – do produkcji paliw i chemikaliów obecnie otrzymywanych z surowców kopalnych będzie odgrywało kluczową rolę w przyszłej globalnej ekonomii - podkreśla James McGregor z wydziału, na którym pracuje autorka pomysłu.
W naszej grupie badawczej obecnie pracujemy nad produkcją cennych produktów z różnego typu organicznych odpadów, w tym surowców leśnych, przetworzonych zbóż pochodzących z przemysłu piwowarskiego i resztek żywności. Jednocześnie badamy procesy pozwalające na przetwarzanie dwutlenku węgla w użyteczne węglowodory - opowiada naukowiec.
Więcej informacji i materiał wideo: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-12/uos-pnf122718.php
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś