Wyhamował polski handel zagraniczny cukrem
W pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku Polska wyeksportowała 270,9 tys. ton cukru o wartości 117,6 mln euro. To odpowiednio o 8 i 18 proc. mniej niż przed rokiem.
Średnia wartość eksportu obniżyła się o 11 proc. do 434 euro za tonę, czyli do około 1,8 zł/kg - informuje FAMMU/FAPA. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 2/3 wywozu.
Polski cukier i mleko pociągiem do Chin
Do państw UE cukier sprzedawano średnio po 465 euro/t (-17 proc. r/r), czyli po 1,93 zł/kg. Do krajów trzecich produkt trafiał przeciętnie po 374 euro/t (+12 proc. r/r - 1,55 zł/kg). Głównymi odbiorcami surowca były Niemcy, Grecja, Litwa, Węgry oraz Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.
W pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku import cukru do Polski spadł aż o 44 proc. do 88,2 tys. ton, a jego wartość o 55 proc. do 38,5 mln euro. Głównymi dostawcami surowca były kraje trzecie (m.in. Mozambik, Zimbabwe, Mauritius), skąd zakupiono 62 proc. towaru średnio po 400 euro/t (-24 proc. r/r - 1,66 zł/kg). Od unijnych partnerów (przede wszystkim Czechy, Dania, Francja, Niemcy) cukier kupowano po 497 euro/t (-16 proc. r/r - 2,06 zł/kg).
W pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem wzrosło aż o 34 proc. do 79,1 mln euro i o 32 proc. do 182,7 tys. ton. To przede wszystkim skutek załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu wywozu.